Bir arabada 20 bin ila 30 bin arası parça var. Hâl böyle olunca da hepsini bilmek imkânsız gibi duruyor.
Bazılarının belki de ilk kez duyacağı 8 otomobil terimini açıklıyoruz.
1. OMB
OBD, "On-Board Diagnostics" yani "Araç Üzeri Teşhis Sistemi"nin kısaltması. OBD; araçların motor, şanzıman, emisyon ve diğer sistemlerini izlemek ve teşhis etmek için kullanılan bir sistem.
Araçlarda meydana gelen arızaları tespit etmek ve sorunları çözmek amacıyla kullanılıyor. OBD sistemi, arıza kodlarını kaydederek bu kodların araç sahibine veya tamir teknisyenine bildirilmesini sağlıyor.
2. Kamber
Otomobilin tekerleklerinin üst kısmının içe veya dışa doğru eğim açısını ifade etmek için “kamber” kelimesi kullanılıyor. Negatif kamber, tekerleklerin üst kısmının içe eğimli hâli iken bu sayede virajlarda daha iyi yol tutuşu sağlanıyor.
Pozitif kamber ise tekerleklerin üst kısmının dışa doğru eğimine deniyor. Genellikle ağır yük taşıyan arabalarda stabiliteyi artırmak için kullanılıyor.
3. Oversteer ve understeer
Oversteer, aracın arka tekerleklerinin kaymasıyla, aracın virajın iç kısmına doğru dönme eğilimi ve genellikle arkadan itişli araçlarda görülüyor. Understeer ise ön tekerleklerin kaymasıyla aracın virajın dış kısmına doğru kayma eğilimi ve genellikle önden çekişli araçlarda görülüyor. Her iki durum da sürüş dinamiklerini etkileyen faktörlerden.
4. Rev matching
Devir eşleştirme de diyebileceğimiz bu tanım, manuel vitesli araçlarda vites düşürme sırasında motor devrini ayarlayarak yumuşak bir geçiş sağlama tekniği. Bu teknik, debriyajın ve vites kutusunun daha uzun ömürlü olmasını sağlıyor. Rev matching, özellikle spor otomobil sürücülerinin vazgeçilmez tekniklerinden biri.
5. Limp mode
Acil durum modu yani limp mode, aracın elektronik kontrol ünitesinin (ECU) motor veya şanzıman sisteminde bir sorun tespit ettiğinde devreye giren acil durum modu. Bu modda, araç sınırlı bir hızla ve güçle çalışarak sürücünün güvenli bir şekilde servise ulaşmasını sağlıyor.
6. Crossweight
Otomobil dünyasında sıkça karşılaşmadığımız fakat özellikle yarış dünyasında büyük öneme sahip olan terimlerden biri de "crossweight”. Crossweight, aracın çapraz iki köşesindeki (sağ ön ve sol arka) ağırlıklarının toplamının, aracın toplam ağırlığına oranını ifade ediyor.
Doğru ayarlanmış bir crossweight, yarış sırasında lastik aşınmasını azaltabiliyor, yakıt verimliliğini artırabiliyor ve sürüş performansını optimize edebiliyor.
7. Kick down
Kick down ise otomatik şanzımanlı araçlarda ani hızlanma ihtiyacı doğduğunda kullanılan bir özellik. Sürücü, gaz pedalına sonuna kadar bastığında, şanzıman bir veya daha fazla vites düşürerek motorun yüksek devirlerde çalışmasını sağlıyor.
Bu, motor gücünü ve torkunu artırarak aracın hızlanmasını hızlandırıyor. Kick down genellikle sollama yaparken veya ani hızlanma gerektiğinde kullanılıyor.
Daha detaylı bilgi için ilgili içeriğimizi de inceleyebilirsiniz:
8. Eğik plaka
Swashplate yani eğik plakayı helikopterlerde daha sık duysak da bazı ileri teknoloji otomobillerde de kullanılıyor. Hidrolik sistemlerde dönen bir plaka olarak tanımlanan eğik plaka, otomobillerde ise süspansiyon sistemlerinde ve bazı direksiyon mekanizmalarında yer alıyor.
İleri teknoloji otomobillerde, yol tutuşunu ve sürüş konforunu artırmak için swashplate kullanımı oldukça yaygın.
Otomobillerin dünyası, görünenden çok daha fazlasını içeriyor. Bu terimleri bilerek sadece bir otomobil sahibi olmanın ötesine geçerek aracınızı daha iyi anlayarak sürüş deneyimlerinizi de değiştirebilirsiniz.
Keyifli sürüşler!
Arabalar hakkında daha fazlasını merak ediyorsanız: