İklim değişikliği, Hint Okyanusu’nun kalbinde yer alan Maldivler’i de vurdu. Raporlar ise hiç iç açıcı değil.
Çünkü hepsi de buranın yaklaşık 25 yıl ömrü kaldığını söylüyor!
Maldivler, Hint Okyanusu’nda bulunan bir ada ülkesidir.
Her yıl milyonlarca turistin uğrak ve biraz masraflı bölgesi olan bu ada, son birkaç yıldır yükselen deniz seviyesi yüzünden batma tehlikesi yaşıyor. Ülkenin ortalama rakımı 1.6 metredir ki bu da Dünya’nın en alçak ülkesi olma özelliğini taşıdığını gösteriyor. Peki bu ne demek?
Bu kadar alçak bir ülke olması, küresel ısınma ve iklim değişikliklerinden çok fazla etkileneceğini gösteriyor. Zira eriyen buzullar, deniz seviyesini son yıllarda 21 cm artmasına neden oldu.
2004’te yaşanan tsunamide de 20 ada kalıcı olarak haritadan silinmişti.
Yani durum maalesef ciddi boyutta. NASA ve U.S. Geological Survey tarafından yayınlanan raporlar, Maldivler'in yaşam alanlarının hızla kaybolduğunu ve 2050'ye kadar %80'inin yaşanmaz hâle geleceğini vurguluyor.
Bu ciddi tehdit karşısında devlet de ciddi bir harekete geçmeyi planlıyor. Erozyon ve deniz seviyesinin yükselmesi gibi çevresel sorunlar sadece adaların değil, aynı zamanda halkın yaşamını da tehdit ediyor.
Peki bu tehdit nasıl ortadan kalkacak?
[GIPHY:Ilyn9uDuydpA9Zzaef][/GIPHY]
Maldivler'in küresel ısınma ve yükselen deniz seviyeleriyle baş etme mücadelesi, tüm dikkatleri üzerine çekiyor. Ülke ise deniz duvarları inşa ederek bölgeyi yükselen suların zararlarından korumaya çalışıyor. Ancak bu duvarlar maalesef ekosistemi olumsuz etkiliyor ve turizm gelirlerini azaltıyor. Çünkü turistler, doğal güzelliklerin bir duvar arkasında saklanmasından hoşlanmıyorlar.
Bir öneriye göre de Maldivler'in, petrol platformlarına benzeyen yüzen platformlar üzerine kurulması düşünülüyor. Bu platformlar, farklı işlevlere sahip olabilir ve tarım, sanayi ve yerleşim alanları gibi çeşitli görevler üstlenebilir.
Şu anda inşaatı devam eden "Maldivler Yüzen Şehir" ise başkent Male'nin yakınında yer alıyor.
20.000 kişiye ev sahipliği yapacak bu şehir, gelecekte Maldivler'in başarılı olması durumunda yeni şehirlerin kurulmasına da öncülük edebilir. Ancak bu tür projeler elbette tek başına yeterli değil.
Maldivler Hükûmeti, uzun süredir diğer ülkelerden toprak satın almayı da düşünüyor. Hindistan, Sri Lanka ve hatta Avustralya gibi ülkelerle görüşmeler yapılıyor. Bunun nedeni, bu ülkelerin benzer kültürel bağlara sahip olmaları ve Maldivler halkının entegrasyonunu kolaylaştırmasıdır.
25 yıl sonra Maldivler nasıl görünecek bilmesek de bu konuda tüm dünyanın kollarını sıvayarak iklim kriziyle hep birlikte mücadele etmesi gerektiğini biliyoruz.
İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz: