Bilinen En Eski Mezarın İnsan Yapımı Olmadığı Ortaya Çıktı

Bugüne kadar keşfedilmiş en eski mezarın insanlar tarafından yapılmadığı ortaya çıktı. En azından bildiğimiz insanlar tarafından değil.

Güney Afrika'da kazı çalışmalarına devam eden paleontologlar, bugüne kadar keşfedilmiş olan en eski mezarı ortaya çıkarmayı başardı. Bu mezarın en ilgi çekici özelliği ise bugün bildiğimiz insanlara pek de benzemeyen, küçük beyinli bir türün mezarı olması. Daha önce bu türün, mezarlık yapmak gibi kompleks davranışları gerçekleştiremeyeceği düşünülüyordu. 

Ünlü paleontologlardan Lee Berger'in önderliğinde gerçekleştirilen araştırmada, Homo naledi adı verilen türe ait bir mezar bulunduğu belirtildi. Taş devrinde yaşamış olan bu insansı tür, ağaçlara tırmanıyor ve mağaralarda saklanıyordu. Johannesburg yakınlarında yer alan ve UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan "İnsanlığın Beşiği" mağaralar sisteminde bulunan mezar, yüzeyden 30 metre derinlikte bulunuyor. 

"Anlamlı" aktiviteler yapmaları beklenmiyordu

Daha önce Ortadoğu ve Afrika'da 100 bin yıllık mezarlar bulunmuştu. Bu mezarların içinde ise Homo Sapiens yani bugünün insanlarına ait kalıntılar bulunmuştu. Homo naledi gibi daha ilkel uzak akrabalarımızın ise mezarlar gibi anlamlı yapılar oluşturabilme kapasitelerinin olmadığı düşünülüyordu. 

Afrika'da keşfedilen mezar ise 200 bin yıl öncesine gidiyor. Homo naledi, iki ayak üzerinde yürüyen, kıvrımlı parmaklara sahip, alet kullanabilen ancak beyin hacmi ancak bir portakal büyüklüğünde olan kısa boylu (yaklaşık 1,5 metre) bir ırk olarak 2013 yılında keşfedilmişti.