İngiltere'de hizmet vermekte olan Reading Üniversitesi bünyesinde çalışmalarını sürdüren bir grup bilim insanı, ChatGPT ile ilgili dikkat çeken bir araştırma yaptılar. Bu araştırma sonucunda, ChatGPT'nin giriş seviye derslerde üniversite öğrencilerinden daha bilgili olduğu tespit edildi.
Daha önce yapılan çalışmalar, öğrencilerin yapay zekâ kullanarak ödev ve sınavlardan yüksek puanlar almaya başladıklarını gözler önüne sermişti. Yapılan son araştırma, bunun doğruluğunu gözler önüne serdi. Çünkü yapay zekâ ile oluşturulan cevapların yüzde 94'ü gerçeğinden ayırt edilemedi. Ayrıca yapay zekâ, verdiği cevapların yüzde 84'ünde sıradan bir öğrenciden yüksek puan almayı başardı.
Peki bu çalışma nasıl yürütüldü?
Bilim insanları, bu çalışma kapsamında ChatGPT'de 30 hesap oluşturdular. Bu sahte hesaplar, psikoloji öğrencilerini temsil ediyordu. Daha sonra yine ChatGPT'den sınav soruları üretmesi istendi. Hem gerçek öğrenciler hem de yapay zekâda açılan hesaplar aynı sınava girdiler ve sonuçlar da gerçek bir komite tarafından incelendi. Çalışmanın başındaki isim olan Peter Scarfe, bunu komiteye söyledikleri zaman hepsinin şaşkınlık içerisinde kaldıklarını açıkladı.
Yapılan çalışma, yapay zekânın üniversiteler için aslında riskli bir tarafının olduğunu gözler önüne serdi. Ancak Peter Scarfe, yapay zekânın bunun yerine eğitime entegre edilip, ondan faydalanılabileceğini düşünüyor. Bilim insanı ve ekibi şimdilerde, bunu nasıl mümkün kılacakları üzerinde çalışmaya başladılar. Görünen o ki yapay zekâ, eğitim dünyasında köklü değişimler yaşanmasına yol açacak.