Güneşliklerinizi Açıp Kemerlerinizi Bağlayın: Bir Yolcu Uçağı, En Fazla Ne Kadar Hıza Ulaşabilir?

Uçaklarla şehirleri, ülkeler, kıtaları aşıyoruz. Birkaç saatte kendimizi başka bir ülkede bulabiliyoruz. Bunu sağlayan hız, maksimum ne kadar olabilir ki?

Bir uçağın hızından bahsederken rüzgâr, rota ve elbette her uçağın teknik özellikleri gibi dikkate alınması gereken birçok faktör var.

Ayrıca bir yolcu uçağının ulaşabileceği maksimum hız, uçağın modeline ve tipine bağlı olarak değişiyor. Yine de maksimum hızlarla ilgili az çok bir şeyler söyleyebiliriz.

Uçağın hızı çeşitli faktörlerden dolayı sınırlı.

[GIPHY:pI3lvZxUGAhTO7CmjZ][/GIPHY]

Düşük irtifalarda maksimum hız, yapısal sınırlamalara bağlı olurken yüksek irtifalarda sınırlama, aerodinamik nedenlerden kaynaklanıyor. Örneğin Airbus A320, M.79'un seyir hızını aşamaz.

Havacılık güvenliği ve düzenlemelerinden sorumlu Federal Havacılık İdaresi, dünya çapında faaliyet gösteren her uçak marka ve modelinin minimum ve maksimum uçuş hızlarını gösteren sertifikasyonunu yayımlıyor.

Bazılarına örnek verelim:

[VIAIMAGE][IMAGE:/images/editor/default/0004/41/1cd9f0b71fafafb2032bc44472bad5fd65aeedb2.jpeg][/IMAGE][VIA:Concorde][/VIA][/VIAIMAGE]

  • Boeing 747-8, ticari uçaklar arasında en hızlılardan biri olup saatte 1062 km hıza kadar ulaşabiliyor. 
  • Boeing 747-400 ise saatte yaklaşık 1055 km hız yapabiliyor.
  • Bir diğer Boeing uçağı olan; uzun menzilli geniş gövdeli 777, 1036 km/saat hızla uçabiliyor. 
  • Dünyanın en büyük yolcu uçağı olan Airbus A380, saatte 1050 km hız yapabiliyor.
  • Bunların yanı sıra istisnai olarak, İngiliz-Fransız ortak yapımı bir süpersonik yolcu uçağı Concorde gibi süpersonik yolcu uçaklarından saatte 2,180 km hıza ulaşanlar da var.

Tüm bu hızlar, uçağın seyir yüksekliğinde ve optimum koşullarda elde edilebilen hızlar olduğundan başta bahsettiğimiz üzere dış faktörlerle değişebilir. 

Kaynaklar: World Aviation, Flex Air Flight School

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz: