Ekmeklerin Üstüne Neden Çizik Atılıyor? Atılmasaydı Ekmek, Ekmek Olmazdı!

Birçok ekmeğin üstünde, ekmeği ortadan ikiye ayıran bir çizik bulunuyor. Bu çiziğin aslında birçoğumuzun bilmediği ancak çok önemli işlevleri var.

Sofralarımızın vazgeçilmezi olan beyaz ekmek, standart bir forma sahip. Ortası geniş, yanlara doğru inceliyor, başları var ve ortasında ise boydan boya bir çizik.

Bu boydan boya atılan çiziğin sebebi ne? Neden pek çok ekmek aynı çiziğe sahip? Öğrenince mantıklı bulacağınız sebeplerini anlatalım.

Kabuk daha iyi çatlıyor.

Hamur, fırında yüksek sıcaklıklara maruz kaldığından genişliyor ve kabuk bu genişlemeye direnç gösteriyor. Ekmeğe atılan çizik ise genişlemeyi yönlendirip oluşabilecek çatlakları engelliyor ve ekmeğin düzgün bir şekilde kabarıp pişmesini sağlıyor. Aksi takdirde ekmeğin her yeri çatlaklar içinde olabilirdi.

Gazın çıkışının da önemi var.

Hamur; fermantasyon sürecinde karbondioksit gazı üretiyor, bu yüzden hamurun içinde gaz birikiyor. Pişerken ise gazın, ekmeğin içini bozmadan çıkması gerekiyor. İşte kabuktaki çizik burada devreye giriyor. Çizikler; baca gibi, gazların bir nevi çıkış noktası oluyor. Böylece ekmeğin içi gözenekli, homojen, yumuşak ve kabarık oluyor.

Kabarmayı etkiliyor.

[GIPHY:miMFdywqrczXq][/GIPHY]

Hamura çizik atıldığında, belli bölgeler genişleyerek daha iyi bir form alıyor. Çizikler olmasaydı eşit şekilde genişlemeyebilirdi ve kabarma pek dengeli olmazdı. Yani simetrik bir ekmek elde etmemize yardımcı oluyor da diyebiliriz. Ayrıca sadece estetik olarak değil, düzgün kabardığında içinin tamamen pişmesi üzerinde de rol oynuyor.

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz: