Yapay zekâ teknolojilerinin yavaş yavaş tüm dünyada yaygınlaşmaya başlaması, iklim krizinin gittikçe kötüleştiği şu dönemde çevresel etkileri konusunda bazı soru işaretlerini beraberinde getiriyordu. Yapay zekâ konusunda öne çıkan şirketlerden olan Google’ın dün yayımladığı çevre raporu da bu konuya değindi.
Google’ın 2030’a kadar sıfır emisyon hedefi vardı. Ancak yıllık verileri bunun pek doğru olmadığını göstermişti. Öyle ki 2019’dan beri sera gazı emisyonları %48 arttı. Geçen yıl ise yıllık oranda %13’lük artışla 14,3 milyon metrik ton karbon dioksit üretti. Tahmin edebileceğiniz gibi bunun ana nedeni yapay zekâ için büyük önem taşıyan veri merkezleri oldu.
Veri merkezlerinin elektrik tüketimi ciddi oranda arttı
Veri merkezleri, çok fazla enerji ihtiyaçlarına sahip olmalarıyla biliniyorlar. Yapay zekâ eğitmek için kullanılanlarda ise durum çok daha kötü. Veri merkezlerinin elektrik tüketimi, şirketin 2023’teki karbon ayak izine 1 milyon metrik ton kirlilik eklemiş ve geçen yılın emisyonlarında en büyük rolü oynamış.
Google şu anda “Gemini” döneminde. Yapay zekâyı arama motorundan diğer tüm hizmetlerine kadar her şeye entegre ediyor. Bu nedenle de çevresel etkiler ciddi oranda artıyor. Rapora göre Google’ın veri merkezlerinin elektrik tüketimi 2023’te %17’lik artış gösterdi. Gelecekte bunun devam edeceğini düşünen şirket, kendi merkezlerinin dünya çapındaki merkezlerin tüketiminin %10’ununu oluşturduğunu da eklemiş.
Teknoloji devi, bu etkileri minimuma indirmek için planları olduğunu da atlamamış. Amacı, yapay zekâ modellerini, donanımlarını ve veri merkezlerini enerji açısından daha verimli hâle getirmek. Bunu nasıl yapacağını bekleyip göreceğiz. 2030 hedeflerine ulaşıp ulaşmayacağı merak konusu.
Google’ın raporu, aslında yapay zekânın az konuşulan yanını bizlere gösteriyor. Birçok şirketin yapay zekâ hamleleri yaptığını düşündüğümüzde çevresel etkilerinin inanılmaz derecede büyük olacağını düşünebiliriz. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) verilerine göre veri merkezleri şu anda dünyanın elektriğinin %1’i civarını kullanıyor. Ancak yapay zekânın yükselişiyle bu oranın 2026’da %10’a kadar ulaşabileceği tahmin ediliyor. Kısacası acil önlem alınması şart.