Kanguruların Neden Geri Geri Gidemediğini Öğrenince Bir Yaşınıza Daha Gireceksiniz

Avustralya’nın sembolü hâline gelmiş olan kangurular; uzun kuyrukları, güçlü arka bacakları ve benzersiz zıplama yetenekleriyle bilinirler. Ancak bu harika hayvanlar hakkında pek bilinmeyen bir gerçek var: Kangurular geri geri yürüyemezler.

Yavrusunu bile kesesinde taşımak gibi farklı özellikleri varken neden geri geri yürüyemezler?

Bunun için önce onların anatomik yapısına bakmak gerekiyor.

Kanguruların geri geri yürüyememelerinin en büyük nedeni, anatomik yapılarından kaynaklanıyor.

[GIPHY:JGkujgisybwTEheWl3][/GIPHY]

Kanguruların güçlü arka bacakları, onları ileriye doğru büyük sıçramalar yapabilme konusunda ustalaştırmış. Bacakları, ileriye yönelik hareketi destekleyen büyük kaslar ve uzun kemiklerden oluşuyor.

Ancak kas ve kemik yapısı, geriye doğru hareket etmeyi neredeyse imkânsız hâle getiriyor. Diz kapakları ve ayak yapıları, geriye doğru esnekliği engelliyor ve sadece ileriye doğru hareketi optimize ediyor.

Kangurular, hareket ederken kuyruklarını da aktif bir şekilde kullanırlar.

Kuyrukları, denge sağlama ve zıplama sırasında bir destek görevi görüyor. İleriye doğru sıçrarken kuyrukları, vücutlarının dengesini koruyor ve enerji transferine de yardımcı oluyor.

Kuyruk yapısı ve kullanım şekli ise geriye doğru hareket etmeye uygun değil. Geriye yürümeye çalıştıklarında kuyruk, onları dengelemek yerine daha fazla zorluyor ve hareketlerini kısıtlıyor.

[GIPHY:U6vxa0445p4OOPmTy7][/GIPHY]

Kangurunun oynadığı, koştuğu veya biraz da olsa geriye doğru gittikleri videoları görsek de aslında anatomik yapıları nedeniyle bunu görmemiz pek yaygın olmuyor.

Kaynaklar: Animal World for Kids, World Atlas, Animals

Hayvanlar hakkında diğer içeriklerimiz: