Genel inanışa göre dişiler avlanırken erkek aslanlar, farklı görevlere sahiptir. Onlar bölgelerini koruyup kollar ve dişilerin getirdiği avları tüketirler. Fakat bu bilgilere yeni eklemeler yapsak?
Gelin aslanların av hayatına dair detaylara inelim.
Aslanların dişilerinin mi yoksa erkeklerinin mi avlandığı büyük bir tartışma konusudur.
Uzun yıllar boyunca bilim insanları, dişi aslanların sürüleri için tüm avlanmayı yaptıklarına erkeklerin ise dişileri bekleyip onların getirdikleriyle beslendiklerini öne sürmekteydi.
Çünkü erkek aslanın başlıca görevi, sürüsünü ve bölgesini korumak ve savunmaktır. Ayrıca onlar için yaralanmak, hayati bir önem taşır.
Ciddi bir şekilde yaralanan erkek aslan, bölgesinin ve ailesinin başka bir aslan tarafından ele geçirilme riskiyle karşı karşıya kalır.
Fakat son araştırmalar, bu fikre yeni bir boyut kazandırdı. Şöyle ki yerleşik bir sürüye sahip erkek aslanlar, dişiler kadar sık avlanmasa da artan kanıtlarla birlikte onlar da ava çıkmaktaydı.
Son çalışmalardan edilen kanıtlara göre erkek aslanlar, dişilerle aynı derecede avlanma yeteneğine sahiptir.
Ancak avlanma şekillerinde bazı farklılıklar vardır. Dişi aslanlar bunu, genellikle aslan sürüsünün bir parçası olarak yaparlar. Avlarını tıpkı kurtlar gibi düşürürler.
Fakat erkekler çoğunlukla tek başına avlandıkları için sürüden ziyade pusu avına çok daha fazla meyillidir. Bu durum da aynı zamanda erkek aslanların, kolayca saklanabilecekleri yoğun çalılarda veya otlaklarda avlanma olasılıklarının daha yüksek olduğu anlamına gelir.
Özetle erkek aslanlar bölgesini ve ailesini koruma görevini üstlense de av görevini de zaman zaman dişilerden devir alabilir.
İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz: