Bugün Türkiye için çok önemli bir gün. Haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A, yıllardır devam eden geliştirilme sürecinin ardından bugün resmen yörüngeye fırlatıldı. Uydu, Türkiye’nin kendi imkânlarıyla geliştirdiği ilk uydu olmasıyla büyük önem taşıyor.
Fırlatma, TSİ 02.30 sularında gerçekleştirildi. Uydu, Elon Musk’ın uzay şirketi SpaceX’in yeniden kullanılabilir roketi Falcon 9 ile uzaya gönderildi. Fırlatma, ABD'nin Florida eyaletinde bulunan Cape Canaveral Uzay Üssü'nden gerçekleştirildi. O anlar, canlı olarak yayımlandı.
TÜRKSAT 6A’nın fırlatılma anı
Yukarıdaki videodan da görebildiğiniz üzere TÜRKSAT 6A, başarılı bir şekilde yörüngeye gönderildi. Uydu, 42 derece doğu boylamında yörüngeye yerleşecek.
TÜRKSAT 6A neden önemli? Ne için kullanılacak?
Türkiye’nin en önemli AR-GE projelerinden biri olarak nitelendirilen TÜRKSAT 6A uydusu, ilk yerli ve millî haberleşme uydumuz olarak nitelendiriliyor. Daha önce gönderilen TÜRKSAT 1B’den 5B’ye kadar tüm uydular yurt dışı firmalardan temin edilmişti. Türkiye, bu uyduyla birlikte kendi haberleşme uydusunu yapıp uzaya gönderen 11 ülke arasında yerini aldı.
Projenin TÜBİTAK ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından finanse edildiğini belirtelim. Geliştirilmesinde TÜBİTAK UZAY, TUSAŞ, ASELSAN, CTech gibi firmalar yer aldı. Aynı zamanda ekipmanlar için birçok başka yerli şirketle de iş birliği yapıldı.
Yörüngeye yerleşecek uydu, 4 tonun üzerinde bir kütleye sahip olacak. TV yayıncılığı ve geniş kapsama alanında uydu haberleşme ihtiyaçlarını karşılayabilecek. Hizmet ömrü yaklaşık 15 yıl olacak uydu, Türkiye’nin yanı sıra Avrupa, Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Asya kıtasındaki geniş kapsama alanıyla birçok kullanıcıya hizmet verebilecek.