Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), dünyanın en popüler fotoğraf paylaşım uygulaması olan Instagram'a 2 Ağustos Cuma günü erişim engeli getirmişti. Konuyla ilgili olarak BTK'nın resmî web sitesinde yer alan açıklamada "instagram.com, 02/08/2024 tarihli ve 490.05.01.2024.-608903 sayılı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu kararıyla erişime engellenmiştir." ifadeleri kullanılmıştı.
Söz konusu hamle sonrası Instagram, hem mobil hem de web sürümüyle Türkiye'de erişim dışı kalmış durumda. Diğer Meta hizmetleri olan WhatsApp ve Facebook'a ise erişim sağlamak mümkün. Threads ise geçtiğimiz aylarda Türkiye'de erişime kapatılmıştı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı: Instagram konusunda bir ilerleme yok
Bugün bakanlık, Instagram'la görüşmelerine devam etmiş ve taleplerin yanıtlanması hâlinde erişime açılabileceğini belirtmişti. Herkes açılmasını beklerken Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'ndan moralleri bozacak açıklama geldi.
Bakan, Instagram yetkilileriyle yaptıkları görüşmelerden herhangi bir sonuç alamadıklarını ifade etti. Platformun erişim engeli konusunda bir gelişme olmadığını ve bugün bir şey yaşanmasını beklemediklerini aktardı. Buradan Instagram'ın bugün açılmayacağını ve bir süre daha kapalı kalacağını anlayabiliyoruz.
Neler olmuştu?
Meta'dan açıklama gelmişti
Instagram'ın çatı şirketi Meta'dan bir sözcü, BBC Türkçe'ye konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Sözcü, engeli kaldırmak için ellerinden geleni yaptığını söyleyerek şu ifadeleri kullandı:
Instagram, cuma günü erişime kapatılmıştı
Dün gece mahkeme kararı çıkmasa da erişim engeli devam etmişti. Platform, şu anda erişime kapalı. Erişim engeli ile ilgili olarak konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uralıoğlu, kapatılma nedeninin katalog suçlar olduğunu belirterek, "Net bir şekilde hassasiyetlerimiz belli. Oradaki eksiklikler belli. O eksiklikleri giderdikleri an yani diyelim ki bir saat sonra biz o engeli kaldırmış olacağız." ifadelerini kullanmıştı.
Instagram'ın erişime kapatılmasının ardından cuma günü İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklama da yeniden gündeme gelmişti. Altun, İsmail Heniyye suikasti ile ilgili olarak "İnsanların taziye mesajı yayınlamasını herhangi bir gerekçe göstermeden engelleyen sosyal medya platformu Instagram’ı da şiddetle kınıyorum. Bu çok açık ve net bir sansür girişimidir. Küresel sömürü düzenine ve adaletsizliğe hizmet ettiğini defalarca göstermiş olan bu platformlara karşı ifade özgürlüğünü savunmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullanmıştı.
Karar hakkında Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan'dan ise şöyle açıklama gelmişti:
Katalog suçlar neler?
Bahsi geçen katalog suçlar, 5651 Sayılı Kanun'un 8. maddesinde şöyle tanımlanıyor: