Diyelim ki tuzlu suda yaşayan balıkların tamamını aldık, tatlı suya attık. Sizce hayatta kalabilirler miydi? Yoksa hayatlarında bir farklılık olmaz mıydı?
Gelin, tuzlu su balıklarının tatlı suda yaşayıp yaşayamayacağına bakalım.
Balıkların tuzlu sudan tatlı suya geçmesi, ilk etapta oldukça basit görünebilir.
Ancak onlar için bu durum, zorluklarla dolu yeni bir dünyaya girmek gibidir. Çünkü tatlı suda yaşayan tuzlu su balıkları, çok fazla su emer ve temel tuzlarını kaybederler. Bu da hücre şişmesine ve ölümcül sağlık problemlerine sebep olur.
Aslında buradaki temel sorun, okyanus ve tatlı su arasındaki tuzluluk oranının oldukça farklı oluşudur. Okyanus suyu, her litrede yaklaşık 35 gram tuzla, oldukça yoğun bir tuz oranına sahiptir.
Bunun yanında tatlı suda neredeyse hiç tuz yoktur ve tuz oranı 0,5 gramdan azdır. İşte tuz seviyelerindeki bu büyük fark, büyük bir biyolojik zorluğa neden olur.
Tüm bu sebeplerden dolayı tuzlu su balıklarının tatlı suya bırakılması, işleri karmaşıklaştırır.
Ayrıca tatlı sudaki düşük tuz seviyeleri, balıkların vücuduna çok fazla su girmesine sebep olur ve sahip oldukları tuz dengelerini alt üst eder. Bu durum, çeşitli vücut fonksiyonlarının kontrolden çıkmasına neden olur.
Yine tuzlu su balıkları, kendilerini tatlı su ortamlarında bulduklarında biyolojik sistemlerine ani bir şok gibi gelen ve ozmotik stres olarak bilinen bir olguyla karşılaşırlar. Ozmotik stresin sonuçları çok derindir.
Hücrelerin şişmesinin yanında balığın atıklarını atma ve iç ortamın dengesini koruma yeteneğini etkileyerek sağlık problemlerine sebebiyet verebilir. Ek olarak normal vücut fonksiyonları için hayati önem taşıyan iyon düzenlemesindeki bozulma, zorlukları daha da arttırır.
Özetle balıklar, tuzlu konfor alanlarının dışına çıktıklarında ve tatlı suya girdiklerinde ciddi anlamda zorluklarla karşı karşıya kalırlar. En iyisi tatlı su balıklarının tatlı suda, tuzlu su balıklarının da tuzlu suda yaşaması için elimizden geleni yapmak.
İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz: