Japonya’nın imza attığı Chennai Metro Demiryolu, Hindistan’ın ulaşım altyapısını modernize eden bir mühendislik harikası olarak öne çıkıyor.
2009 yılında planlanmaya başlanan ve 2011 yılında temelleri atılan projenin ilk kısmının, 2015 yılında tamamlandığı biliniyor. Projenin, genişleme çalışmalarının hâlâ devam ettiği ve 2026 yılında tamamlanmasının beklendiği söyleniyor.
Chennai Metro Demiryolu, tamamlandığında Asya’nın en kapsamlı metro sistemlerinden biri olacak.
İki aşamadan oluşan bu büyük metro hattının birinci aşamasının yaklaşık 54.1 kilometrelik bir güzergahı kapsayacağı, ikinci aşamasınınsa 3 ayrı hat eklenerek 116.1 kilometrelik bir güzergaha sahip olacağı belirtiliyor.
Bu metro hattının yer altı ve yer üstü hatlarıyla birlikte Hindistan’ın yoğun nüfuslu kentinin ulaşımını büyük ölçüde rahatlatacak şekilde tasarlandığı ifade ediliyor.
Chennai Metro Demiryolu, projesinin en dikkat çekici yönlerinden biri, kullanılan ileri teknoloji ve mühendislik çözümleri.
Japonya'nın alandaki tüm teknolojik birikiminin bu projeye tümüyle entegre edildiği söyleniyor.
Metro hattında, Japonya'nın dünya çapında ün yapmış yüksek hızlı trenlerinden ilham alan gelişmiş tren sistemlerinin kullanıldığı ifade ediliyor.
Trenlerde bulunan otomatik kontrol sistemlerinde yüksek güvenlik standartlarının odak noktasında tutulduğu ve de proje kapsamında çevre dostu enerji kullanımına önem verildiği belirtiliyor.
Japon mühendislerin, Hindistan'daki zorlu hava koşulları ve yoğun nüfusu dikkate alarak projede dayanıklılığı ve verimliliği en üst düzeyde tutmaya odaklandığı da ekleniyor.
Ek olarak, projede sismik dalgalara dayanıklı yapı sistemlerinin kullanılması, her ne kadar Chennai’nin deprem riski düşük olsa da Japonya’nın deprem konusundaki uzmanlığını her projede yansıttığının kanıtı olarak öne çıkıyor.
Özetle, Japonya ve Hindistan’ın bu önemli iş birliği, sadece bir ulaşım projesi olmanın ötesine geçerek bir mühendislik harikası olarak adını duyuruyor.
İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz: