Yemek Yerken Bir Şeyler İçmenin O Kadar da Masum Olmadığını Öğrenince Artık Bir Şey İçmek İstemeyebilirsiniz (Su Hariç)

Yemek yerken bir şeyler içmek, çoğumuzun alışkanlıkları arasında yer alıyor. Meyve suyu, kola veya başka içecekler… Ancak, bu masum görünen alışkanlık, sindirim sağlığımız üzerinde çeşitli etkilere yol açabilir.

Yemeği sindirebilmeyi kolaylaştırmak, lokmaları kolay yutabilmek ve pek çok çeşitli sebepten dolayı yemeklerimizin yanında içecek tercih ediyoruz.

Peki doğru mu yapıyoruz?

Bildiğimiz üzere sindirim süreci, ağızdan başlayıp mide ve bağırsaklarda devam ediyor.

Mide, yediğimiz yiyecekleri parçalamak için hidroklorik asit ve enzimler salgılıyor. Ancak yemeğin yanında çok sıvı tüketmek, bu süreci olumsuz etkileyebiliyor. Özellikle fazla sıvı tüketimi, mide asidinin seyreltmesine yol açarak sindirimi bile yavaşlatabiliyor. Bunun sonucunda yiyecekler midede daha uzun süre kalıyor, bu da o meşhur yemek sonrası şişkinlik ve rahatsızlık hissine neden oluyor.

Araştırmalar, bu etkinin çok küçük olduğunu gösterse de bazıları için sindirim sistemi, bu duruma uyum sağlayamıyor. Özellikle proteinlerin sindiriminde önemli rol oynayan pepsin gibi enzimlerin verimliliği, mide asidinin seyreltildiği durumlarda azalıyor. Bu durum da yiyeceklerin, tam olarak sindirilememesine yol açabiliyor.

Yemek esnasında fazla sıvı alımı, yiyeceklerin ince bağırsağa daha hızlı geçmesine neden olabilir.

[GIPHY:Ktk6bNwb0BUPsyhenu][/GIPHY]

Bu da sindirilmemiş gıdaların erken bağırsaklara ulaşmasına yol açarak, besin emilimini azaltır. Özellikle vitamin ve mineraller gibi mikro besinlerin emilimi olumsuz etkilenir, uzun vadede besin eksiklikleri ortaya çıkabilir.

Yüksek kalorili içecekler de yemekle tüketildiğinde günlük kalori alımını artırarak kilo alımına neden olur. Uzmanlara göre bu tür içeceklerin yemek sırasında tüketilmemesi daha sağlıklı.

Ve atlamamamız gereken en önemli şeylerden birisi de sıvı tüketmek, hızlı yemek yeme alışkanlığına teşvik edebilir. İçecekler, yiyeceklerin mideden daha hızlı geçmesine neden olduğu için çiğneme süresini azaltarak doygunluk sinyallerinin beyne ulaşmasını geciktirebiliyor.

Yemekle birlikte makul miktarda içecek tüketmek, genelde bir sorun teşkil etmiyor. Ancak tabii ki dikkat edilmesi gereken konulara özen göstererek…

Kaynaklar: Prof. Dr. Derya Uludüz, healthline

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz: