Gözlük Takıyorsanız Bu Basit Bakım Hatalarıyla Göz Sağlığınızı Sessizce Bozuyor Olabilirsiniz!

Gözlük takan biri olarak gün boyunca gözlüğünüzü defalarca temizliyor olabilirsiniz. Peki ya bu temizleme işleminin göz sağlığınıza zarar verebileceğini hiç düşündünüz mü?

Aslında, çoğumuzun farkında bile olmadığı basit bir temizlik hatası, gözlüğümüzü daha da kirletmekle kalmıyor, göz sağlığımızı da olumsuz etkileyebiliyor.

Belki de bu yüzden bazen gözlük camları ne kadar temizlesek de bir türlü tam şeffaf ve berrak görünmüyor hatta zamanla gözlerimizde tahriş, bulanıklık gibi sorunlar gelişebiliyor. Peki, nedir bu hatalar ve nasıl önüne geçebiliriz?

Kıyafetle temizlik

Hepimizin başına gelmiştir; aceleyle gözlüğümüzü silmek için en yakın bulduğumuz şey tişörtümüz ya da gömleğimizin ucudur. Ancak kumaş dokusu ve üzerinde kalan kimyasallar gözlük camlarında zamanla mikroskobik çiziklerin oluşmasına neden oluyor.

Çizikler, görüş kalitesini düşürdüğü gibi uzun vadede göz sağlığını da tehdit eder hâle geliyor. Gözlüğünüzü sadece su ile yıkarken uygun temizleme bezleri seçmek de önemli.

Kuru temizlik yapmak

Bir diğer yaygın hata ise gözlüğü kuru bir şekilde silmeye çalışmak. Gözlük camlarının yüzeyinde, zamanla toz ve kir birikiyor. Bu toz parçacıkları da kuru silme işlemi sırasında camın üzerine sürtündüğünde çiziklere yol açabiliyor.

En iyi sonuç için gözlüğünüzü her zaman biraz ılık suyla ıslatarak ve özel temizleme solüsyonları kullanarak temizlemelisiniz. Kâğıt havlu gibi sert temizleme ürünlerinden de kaçınmalısınız.

Sabun ve ev temizlik ürünleri kullanmak

Gözlük camlarınızı temizlemek için sıradan bir losyon veya nemlendirici içeren bulaşık deterjanları, cam temizleyici, sirke, limon gibi ürünler kullanmak ne kadar cazip görünse de bunlar gözlüğünüzün kaplamalarına zarar veriyor.

Özellikle anti-reflektif kaplamalar ve UV filtreleri, bu tür kimyasallara karşı oldukça hassas. Bu yüzden de gözlüğünüz için özel üretilmiş temizleme solüsyonları kullanarak, gözlüğünüzün ömrünü uzatabilir ve göz sağlığınızı koruyabilirsiniz.

Dünyaya daha net bir bakış açısı kazanmak için bu adımları her gün alışkanlık hâline getirerek gözlüklerinizi uzun yıllar kullanmaya devam edebilirsiniz.

Kaynaklar: Eon Vision Care, Eye Care Doctors, NVision Centers

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz: