Bi' Hafifleme Geldi: Denizde Yüzmek Neden Havuzdan veya Gölden Daha Kolay?

Yaz aylarında denize gittiğimizde, suya adım attığımız anlarda belki de fark etmediğimiz bir durum var: Denizde yüzmek, havuzda ya da gölde yüzmekten genellikle daha kolay geliyor. Peki hiç düşündünüz mü, bu neden böyle?

Denizde suya daha rahat dalmamızın ve su üstünde kolayca kalabilmemizin sırrı ne olabilir?

Denizde yüzmenin diğer seçeneklere göre daha kolay olmasını öğrendikten sonra yüzme yerinizi değiştirebilirsiniz.

Tuzluluk oranı ve kaldırma kuvveti

[VIAIMAGE][IMAGE:/images/editor/default/0004/50/4c5ff9a750d0f96840a80a532c77afc469550865.jpeg][/IMAGE][VIA:Ölü Deniz][/VIA][/VIAIMAGE]

Deniz suyunu diğer tatlı sulardan ayıran en büyük özelliklerden biri, içinde bol miktarda çözülmüş tuz bulundurması. Bu tuzluluk oranı aslında deniz suyunun yoğunluğunu da arttırıyor.

Daha yoğun olan bir sıvı, nesneleri daha kolay yüzdürür. Bu prensip Arşimet'in kaldırma kuvvetiyle açıklanabilir: Bir sıvıya batırılan her nesne, o sıvının yoğunluğuna bağlı olarak bir kaldırma kuvvetine maruz kalır.

Deniz suyunun yoğunluğu tatlı sudan daha fazla. Bu yüzden de vücudunuz denizde daha fazla kaldırma kuvveti hissediyor ve yüzeyde daha kolay kalıyorsunuz.

Ürdün Fay Vadisi’nde yer alan Ölü Deniz, bunun en iyi örneklerinden biri. Tuzluluk seviyesi yüzde 30’dan fazla. Hâl böyle olunca da batmanız neredeyse imkânsız.

Akıntılar ve su hareketliliği

Denizlerde ve okyanuslarda, sürekli olarak bir su hareketliliği mevcut. Gelgitler, akıntılar ve dalgalar, deniz suyu üzerinde doğal bir hareketlilik sağlıyor. Bu hareketlilik de suyun sizi destekleme kapasitesini arttırıyor.

Yani deniz suyu dalgalarıyla birlikte sizi hafifçe taşıyabiliyor ve suya adapte olmanızı kolaylaştırıyor. Tabii, bu akıntıların kontrol edilemeyen güçlü olanlarına dikkat etmek gerekiyor ama genel anlamda hafif dalgalar yüzme deneyiminizi daha keyifli hâle getiriyor.

Tuzlu su, serinlik ve rahatlama da sağlıyor.

[GIPHY:xjHmICdP8NI5TSY604][/GIPHY]

Deniz suyu, sadece yüzmeyi kolaylaştırmakla kalmıyor, aynı zamanda vücudunuz üzerinde olumlu etkiler de yaratıyor. Tuzlu suyun cildiniz ve kaslarınız üzerinde rahatlatıcı bir etkisi var.

Yüzdükten sonra hissettiğiniz o hafifleme hissi, denizin tuzlu yapısı sayesinde kan dolaşımınızın hızlanması ve kaslarınızın gevşemesiyle ilgili.

Özellikle uzun bir yüzmeden sonra denizden çıktığınızda kendinizi dinlenmiş ve tazelenmiş hissetmeniz bu yüzden hiç şaşırtıcı değil!

Doğal ortamda yüzmenin psikolojik etkisi

[GIPHY:CNvOh8Yzcpl3QPOJ2o][/GIPHY]

Denizde yüzmek sadece fiziksel değil, psikolojik olarak da bir rahatlama sağlıyor. Geniş bir deniz manzarası, açık hava ve dalgaların huzur veren sesi, insanı hem bedensel hem de zihinsel olarak rahatlatıyor.

Stres dolu bir hafta sonrasında denize girip, serin suların içinde özgürce yüzmek ruhunuzu âdeta yeniler. Denizin enginliğinde yüzmek, havuzdaki kapalı ve sınırlı alan hissinin aksine, sonsuz bir özgürlük duygusu da yaratıyor.

Sonraki deniz yolculuğunuzda, tuzlu suyun büyüsünün tadını çıkarın!

Kaynaklar: San Diego Pools, US Masters Swimming

İnceleyebileceğiniz diğer içeriklerimiz: