Sivri Sineklerden Nefret Edenler Yerleşebilir: Neden Dünyada Yalnızca Antarktika ve İzlanda’da Sivrisinek Yaşamıyor? (Sebep Sadece Soğuk Değil!)

Sivrisineklerin rahatsız edici vızıltısı özellikle yaz aylarının dayanılmaz yanlarından biri değil mi? Peki Antarktika ve İzlanda’da hiç sivrisinek yaşamadığını söylesek? Dünya üzerinde neden sadece bu iki bölgede sivrisinek yaşamıyor anlatalım.

Kimileri için sivrisinekler sadece rahatsız edici bir ses ya da kaşıntıya sebep olan bir ısırıklarından ibaret olabilir.

Ancak sivrisineklerden gerçekten nefret eden biriyseniz, onları yok saymanın oldukça zor olduğunu bilirsiniz. Peki sivrisineklerden temelli kurtulmak için dünya üzerinde gidebileceğiniz yalnızca iki yer olduğunu söylesek?

Antarktika ve İzlanda'da dünyada sivrisineklerin yaşamadığı tek yerler!

Bu durumun ardındaki nedenler sadece soğukla ilgili de değil, daha da fazlası var.

Evet, aslına bakarsanız soğuk hava sivrisinekler için önemli bir engel, ancak bu tek sebebi bu değil.

Çünkü dünyada birçok soğuk bölge olmasına rağmen, buralarda sivrisineklerle karşılaşabiliyoruz. Örneğin, Kanada ya da İskandinav ülkeleri soğuk olmasına karşılık bu küçük canlıların yaşadığı yerler.

Antarktika ve İzlanda'yı özel kılan, sadece düşük sıcaklıklar değil, aynı zamanda bu yerlerin kendine has ekolojik ve coğrafi özellikleri.

Antarktika’yı sivrisineklerden tamamen arındıran şey, burada suyun genellikle buz formunda bulunması.

Sivrisinekler, larvalarını bırakmak için durgun suya ihtiyaç duyduklarından dolayı, Antarktika'da nehirlerin donmuş ya da hareketli olması sivrisineklerin burada üreyebilmesinin ve yaşayabilmesinin önünde engel oluşturuyor.

Ayrıca, bu kıtanın sert doğası, buradaki yaşamı genel olarak zorluyor, bu da sivrisineklerin adapte olmasını imkânsız kılıyor.

İzlanda ise durum biraz daha farklı.

İzlanda da serin bir ülke, ancak sivrisineklerin burada yaşayabilmesini engelleyen asıl faktör sürekli esen rüzgârlar ve uygun su birikintilerinin olmaması.

İzlanda’da rüzgârların fazla olması sebebiyle durgun su birikintilerinin de nadir görülmesi sivrisineklerin üremesi için uygun ortamları ortadan kaldırır.

Bu sebeple larvalarını bırakmak için durgun suya ihtiyaç duyan sivrisinekler burada da barınamaz.

Bir diğer neden ise adanın coğrafi izolasyonu!

İzlanda, dış dünyadan izole bir konumda olduğu için, sivrisineklerin buraya göç etmesi ya da yerleşmesi de oldukça zor bir süreç olarak görülüyor.

Yani, eğer sivrisineklerden nefret ediyorsanız Antarktika ya da İzlanda harika seçenekler olabilir. Tabii, soğuk ve zorlu yaşam koşullarına katlanmayı göze alıyorsanız…

Kaynak: World Population Review

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz: