Kurbağalar Avcılardan Kaçmak Nasıl Yapış Yapış Bir Yöntem Kullanıyor? Sıçramak Tek Çözüm Değil!

Sıçramaları ya da kamuflajları kurbağaları, avcılardan kurtaran etmenler sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Bu minik hayvanlar, av olmamak için daha ilginç, biraz yapış yapış bir yöntem kullanıyor.

Onları asıl etkileyici olan görünmez zırhları yani yapışkan salgıları.

Doğadaki en ilginç savunma mekanizmalarından biri olan bu salgılar, tıbbi uygulamalar için de âdeta birer ilham kaynağı. Nasıl mı? Gelin kurbağalara biraz daha yakından bakalım.

Kurbağaların yapışkan salgıları nedir ve ne işe yarar?

Kurbağa derisindeki salgı bezleri için kimya laboratuvarı desek pek abartmış olmayız. Bazı kurbağa türleri, tehlike anında yapışkan ve kaygan bir madde salgılıyor.

Salgının iki önemli amacı var. Biri düşmanları caydırmak, diğeri ise avcıların pençelerinden kurtulmak. Ayrıca bu salgıların bazıları toksik olduğu için avcılarda tahrişe bile yol açabiliyor. Özellikle zehirli ok kurbağalarının salgıları yüzünden yırtıcıların kurbağayı yemeden önce iki kere düşünmesi gerekiyor.

Avcıların ağzından ya da pençesinden sıyrılmasına yol açan yapışkan salgı ile aslında yırtıcılar kurbağayı elinde tutmakta zorlanıyor ve bu sayede kurbağa o sıçrayışını yaparak tehlikeden uzaklaşabiliyor.

Kurbağa yapışkan salgılarının kimyasal yapısı hakkında araştırmalar devam etse de bilim insanları protein ve mukus kombinasyonundan oluştuğunu biliyor.

Bilim insanları bu mekanizmadan ilham alıyor.

Kurbağa salgıları, savunma mekanizması olmanın yanı sıra bilim dünyasında da ilgi uyandırıyor. Güçlü yapıştırıcılar veya kayganlaştırıcı maddelerin geliştirilmesi için ilham kaynağı olabilir. Özellikle kendi kendini temizleyen tıbbi bandajlar ve kendi kendini yenileyen yapıştırıcılar gibi teknolojiler için kimyasal özellikleri inceleniyor.

Eğer bir gün doğada bir kurbağa görürseniz, onun sadece sempatik bir amfibi olmadığını, aynı zamanda kimyasal savunma sanatında ustalaşmış bir dahi olduğunu biliyorsunuz. Ve bir kere daha görüyoruz ki görünüş her zaman aldatıcı ve savunma mekanizmaları bazen hiç beklemediğiniz şekilde işleyebiliyor.

Kaynaklar: Science, The Conversation

Kurbağalar hakkında diğer içeriklerimiz: