Uluslararası Ticaretin Kilit Noktası Panama Kanalı, Neden Bu Kadar Önemli? (Geçiş Ücreti Dudak Uçuklatıyor)

Dünya ticaretinde kilit bir rol oynayan Panama Kanalı, Atlantik ve Pasifik’i birbirine bağlayan kilit bir noktada yer alıyor. Dünya üzerinde en önemli ticaret yollarından biri olarak kabul edilen bu kanal, sadece bir kanal değil!

Aynı zamanda stratejik öneme de sahip olan Panama, 1914’ten bu yana küresel ticaretin kalbinde yer almasından dolayı büyük bir öneme sahip.

Peki onu bu kadar önemli yapan yalnızca bu mu?

Oldukça zorlu bir inşa sürecinden geçen kanal, 1914’te açıldı.

Orta Amerika’da yer alan, Pasifik ve Atlantik Okyanuslarını birbirine bağlayan kanal, 80 km uzunluğunda. Panama Kanalı sayesinde gemiler, Güney Amerika’nın güneyini dolaşmak zorunda kalmıyorlar. Bize basit gibi gelen bu bağlantı, dünya ekonomisi ve uluslararası lojistik açısından oldukça büyük bir öneme sahip.

Dünya ticaretinin yaklaşık olarak %5’ini gerçekleştiren Panama Kanalı, uluslararası ticarette ne kadar kritik bir noktada olduğunu göstermiş oluyor. Her sene yaklaşık 14.000 gemi, kanalı kullanarak milyar dolarlık yük taşıyorlar.

Üstelik gemiler, kanaldan geçmek için 2 milyon dolar ödüyor!

Ticaret yollarını kısaltan Panama, özellikle Asya, Kuzey Amerika ve Avrupa ticareti için kilit bir noktada. Çünkü Çin’den gelen bir yük gemisi, Panama Kanalı sayesinde Pasifik Okyanusu’ndan Atlantik Okyanusu’na hızlıca geçerek doğrudan ABD kıyılarına, Avrupa limanlarına ulaşabiliyor.

Bu, gemilere yaklaşık 15.000 km kadar bir mesafe tasarrufu sağlıyor. Bu mesafeyi güne vurduğumuzda ise ortaya epey şaşırtıcı bir sonuç çıkıyor. Çünkü bu, 20 ila 30 gün arasına tekabül ediyor, ki bu da çok ciddi bir zaman.

Kısa rota demek, yakıt tasarrufu demek.

Elbette zamanı kısaltmak, büyük gemiler için oldukça ideal bir seçenek. Fakat bundan da ziyade yakıt tasarrufu, gemiler için daha da önemli. Binlerce dolarlık yakıt tasarrufu sağlanmasına yardımcı olan Panama Kanalı, daha az yakıt tüketilerek çevre kirliliğini de minimuma indiriyor.

Buradan geçen gemilerin sağladığı toplam tasarruf, yıllık bazda dünya ekonomisine milyarlarca dolar katkı sağlıyor. Lojistik şirketleri için bu tasarruf, ürünlerin nihai fiyatlarına da olumlu yansıyor ve tüketicilere daha uygun maliyetlerle ulaşmış oluyor.

2016’da genişletme projesi tamamlandı.

Neo-Panamax olarak adlandırılan bu yeni gemi sınıfı, çok daha fazla yük taşıyabilen devasa konteyner gemilerini kapsıyor. Bu genişletme, daha büyük gemilerin artık Panama Kanalı’ndan geçmesini sağlarken, gemilerde taşınan yük miktarını %50 oranda artırdı. Üstelik enerji tankerleri ve sıvılaştırılmış doğal gaz taşıyan gemiler, daha verimli bir ticaret yapabiliyor.

Kanalın kontrolü Panama hükûmetinde olsa da uluslararası ticaretin kesintisiz devam etmesi için çok taraflı iş birlikleri söz konusu. Özellikle ABD ve Çin gibi büyük ekonomiler, kanalın güvenliğinden ve sorunsuz işlemesinden büyük çıkarlar elde ediyor.

Küresel ticaretin hızlanması, maliyetlerin düşmesi ve dünya ekonomisinin daha verimli devam edebilmesi için hayati öneme sahip olan Panama Kanalı, önemini sürdürmeye devam edecek gibi görünüyor.

Kaynaklar: Trade, PBS, Office of the Historian, Britannica

İlginizi çekebilir: