Daha 2 Dakika Önce Bağlıydı!: Wi-Fi Bağlantısı Neden Sürekli Kendi Kendine Kesiliyor?

Cihazınızın aktif bir Wi-Fi bağlantısı olmasına rağmen durduk yere sürekli kopuyorsa bunun nedenini biliyor musunuz?

Özellikle telefonlarda çok fazla karşılaştığımız bu sorun, son zamanlarda birçok kişinin de problemi hâline gelmiş durumda. Telefon elimizdeyken sorunsuz olan Wi-Fi bağlantısı, telefonu elimizden bıraktığımız anda kopuyor ve bazen yeniden bağlanmamızı istiyor.

Bu durumun aslında birden fazla sebebi var, ama bunun için öncelikle Wi-Fi’ın çalışma mantığını daha iyi anlamak gerekiyor. Öyleyse gelin, sebebi neymiş bir bakalım.

Wi-Fi, radyo dalgaları aracılığıyla veri ileten bir kablosuz iletişim teknolojisidir.

Wi-Fi bağlantısının temel mantığında, cihazımızın, modem ya da yönlendirici denilen bir cihazdan gelen bu sinyalleri alması yer alıyor. Aslında bir radyo gibi çalıştığını söylesek yalan olmaz. Modem ve telefonun uyum içinde çalışması, sağlıklı bir Wi-Fi bağlantısı demek. Ancak bu çalışmanın o kadar da sağlıklı olmadığı koşullarda kopukluklar meydana geliyor.

Öncelikle modemi düşünelim. Modem veya yönlendirici, Wi-Fi bağlantısının merkezinde yer alıyor. Bu cihazın sürekli çalışıyor olması, zamanla performansında düşüşe yol açabiliyor. Bilgisayarların zaman zaman yavaşlaması gibi, modemler de uzun süre kapatılmadan çalıştığında yazılımsal hatalar birikebiliyor ve bu da bazı kopukluklara neden olabiliyor.

Modemin sinyal gücü de önemlidir.

Wi-Fi sinyalleri, çevredeki engeller tarafından zayıflatılabiliyor. Modemin bulunduğu odadan farklı bir odada Wi-Fi kullanıyorsanız, sinyal gücü hâliyle azalır. Kalın duvarlar, elektronik cihazlar veya metal yüzeyler, sinyallerin engellenmesine yol açıyor. Çözüm olarak modemi, evin daha merkezi bir noktasına yerleştirmek, sinyalin geniş alanlara yayılmasını da sağlamış olacaktır.

Bunun yanı sıra, aynı anda birden fazla cihazın modeme bağlanması, ağın yavaşlamasına ve bağlantının kopmasına neden oluyor. Özellikle akıllı telefonlar, tabletler, bilgisayarlar ve akıllı ev cihazları gibi birçok cihaz aynı anda Wi-Fi kullanıyorsa, modem bunların hepsine yetecek kadar güçlü bir sinyal sağlayamayabiliyor.

Bazen de sorun, cihazın kendisinde olabiliyor.

Telefonun Wi-Fi anteni zarar görmüşse ya da telefon yazılımında bir hata meydana gelmişse, bağlantı devamlı olarak kopabiliyor. Tabii bunun yanında cihazın yazılımının güncel olması da önemli. Aksi hâlde bağlantıda sorunların oluşması kaçınılmazdır. Bu gibi durumlarda, telefonu yeniden başlatmak veya yazılım güncellemelerini kontrol etmek faydalı olacaktır.

Bazı cihazlar, özellikle pil tasarrufu sağlamak için ekran kapalıyken Wi-Fi bağlantısını kesiyor. Bu da, telefon ekranı kilitlendiği andan itibaren Wi-Fi bağlantısının devre dışı kalmasına neden oluyor. Bu ayarlamaları kontrol etmenizde fayda var.

IP adresleri çakışabiliyor.

Tüm bunların yanında bir de modemde aynı IP adresi birden fazla cihaza atanabilme durumu gerçekleşebiliyor. Bu durum, ağda bir çakışma yaratırken cihazlardan birinin bağlantısını koparabiliyor. Bu durumun önüne geçmek için de modemi kapatıp açarak IP adreslerinin yeniden atanmasını sağlayabilirsiniz.

Siz de devamlı olarak bir Wi-Fi kopması yaşıyorsanız, sıraladığımız sebepler bu durumun yaşanmasına neden oluyor olabilir. Gerekli kontrolleri sağladığınız ve direktifleri yerine getirdiğiniz takdirde, böyle bir sorunla artık nadiren karşılaşacaksınız.

Kaynaklar: HighSpeedInternet, howstuffworks, airtel, wondershare

İlginizi çekebilir: