Hayvanlar âleminin ilginç üyelerinden biri olan deve kuşlarını ilginç yapan özelliklerinden biri de taş yemeleri. Evet, yanlış duymadınız; taş.
“Bir canlı neden taş yer ki?” diye düşünüyor olabilirsiniz. Nedenine birlikte bakalım.
Deve kuşları, taşları (gastrolit) sindirime yardımcı olması için yutuyor.
Deve kuşlarının taş yemesi, doğrudan sindirim sistemleriyle ilgili bir ihtiyaçtan kaynaklanıyor. Deve kuşlarının dişleri bulunmadığı için yedikleri yiyecekleri çiğneyemiyorlar. Bunun yerine, sindirim sistemlerindeki özel bir organ olan taşlık (kaslı mide) bu görevi üstleniyor.
Taşlık, yutulan yiyecekleri mekanik olarak öğütüyor ve sindirimi kolaylaştırıyor. Taşlar, bu öğütme sürecinde bir tür araç görevi görüyor.
Beslenme şekillerinin ilgisi var.
Deve kuşları; lifli otlar, tohumlar, yapraklar ve kökler gibi sert bitkisel besinlerle besleniyor. Bazı durumlarda küçük böcekleri ya da omurgasızları da yiyorlar.
Ancak bu yiyeceklerin çoğu, doğrudan sindirilmesi mümkün olmayacak kadar sert ve dayanıklı oluyor. İşte burada taşlar devreye giriyor.
Deve kuşu, yuttuğu taşları taşlıkta bir araya getiriyor ve bu taşlar yiyecekleri parçalayarak sindirimi mümkün kılıyor.
Çevresel koşullara uyum sağlamaları için önlem.
Deve kuşları, genellikle kurak ve bitki örtüsünün sert olduğu bölgelerde yaşıyor. Bu tür bölgelerdeki yiyeceklerin sindirilmesi epey zor fakat taşlar sayesinde deve kuşları bu zorlu yiyeceklerden maksimum besin değerini çıkarabiliyor.
Ayrıca büyük vücutlarını ve yüksek enerji ihtiyaçlarını karşılamak için çok miktarda yiyecek tüketiyorlar. Taşlar, bu büyük miktardaki yiyeceği işlemek ve sindirimi hızlandırmak için önemli.
Zamanla taşlar taşlıkta aşınıyor ve sindirim sistemi yoluyla dışarı atılıyor.
[GIPHY:ygBRjPeQrULCcjITM7][/GIPHY]
Sindirimle dışarı atıldığı için düzenli olarak yeni taşlar yiyorlar. Bu döngü aynı zamanda sindirim sistemlerinin sağlıklı ve verimli bir şekilde çalışmasını sağlıyor.
Tuhaf bir şekilde; sadece deve kuşları değil; tavuklar, hindiler, timsahlar ve hatta bazı dinozor türleri de taşları aynı şekilde sindirimde kullanıyor.
İlginizi çekebilir: