Bilim insanları Mars'ın yüzeyinde yaşamın işaretlerini arıyorlardı. Bu işaretler üç temel bileşen; yani su, sıcaklık ve besin maddeleridir. Kızıl Gezegen'de dondurma külahı şeklinde bir yapı keşfeden bilim insanları; bunun, dünyada Grönland ve İzlanda'daki gibi buz ve volkanik aşınmalarla oluşmuş bir yapı olduğunu düşünüyorlardı. Eğer bu süreç Mars’ta da aynı şekilde işlemişse bu yaşamın bir işareti olabilir!
Texas Üniversitesi’nden Joseph Levy, “Burası yaşam için üç temel bileşeni sağlayabilecek bir yer gibi” diyor. Bu külahımsı yapı bir kraterin içinde, Hellas Planitia bölgesinde bulunuyor. Burası da Mars’ın güney hemisferinde bulunuyor. Hellas Planitia bölgesi, Güneş Sistemi’nin en geniş ve içi kraterlerle dolu olan bir bölgesi. Jeolojik olarak Kızıl Gezegen’in en eski oluşumlu bölgelerinden biri.
İlk olarak 2009’da keşfedilen külahımsı yapı hakkında çalışmalar devam ediyordu. 2 boyutlu resmi çekilen yapı, daha sonra 3D ortama aktarıldı. Yeni gelen fotoğraflar, bu volkanik kraterin karakteristiği hakkında daha fazla bilgi veriyor. Çalışma yapan ekip, söz konusu yer şeklinin 100.000 metreküp magma ile bu hale gelmiş olabileceğini düşünüyor. 2020’de Mars’a gönderilmesi planlalan araştırma ekibinin, burada yaşamın izleri hakkında doğrudan çalışmalar yürüteceğini umuyoruz.