CIA'in 1970 Yılında Yaptığı, Yusufçuk Şeklinde Casus Drone

Drone'lar günümüzde pek çok farklı amaç ile kullanılmakta. Ancak CIA tam 46 yıl önce, çoktan casus drone'lar geliştiriyormuş.

Merkezi İstihbarat Teşkilatı yani daha bilindik adı ile CIA, ''saman altından su yürütme'' konusunda son derece başarılı bir kurum. Özellikle Hollywood filmlerinde casusların, ya da işinin ehli hırsızların vs kullandığı çoğu araç gereç, aslında CIA imzası taşıyan ekipmanlardan esinlenilerek tasarlanmakta.

Hatta bizzat CIA'in kullandığı cihazlar da zaman zaman filmlerde karşımıza çıkmakta. Bunun nedeni ise CIA'in gerçekten de bu tarz cihazlar, ekipmanlar konusunda sınırları ciddi şekilde zorluyor olması. İşte bunlara bir örnek, Virginia, McLean'da bulunan CIA Müzesi'nden gelmekte.

Yukarıdaki görselde gördüğünüz şey, CIA bünyesinde bulunan Araştırma ve Geliştirme Ofisi tarafından 1970 yılında yapılmış, yaklaşık 9cm uzunluğunda bir casus drone. Gazla çalışan minik bir motora sahip olan böcek drone, bu motor sayesinde hareket eden kanatları ile hız ve ivme kazanmakta. Kafasının üstünde bulunan lazer ışını sayesinde yolunu bulan drone, ayrıca kaydettiği ses verilerini kuyruk kısmındaki verici ile de aktarabiliyor.

Bir saat tamircisinin yardımı ile yapılan prototip, 200 metre mesafede 1 dakika boyunca uçabilmekteydi. Ancak rüzgarlı ortamlarda kontrolünü kaybeden drone, bu sebeple hedefe ulaşmada da sıkıntı yaşayınca proje rafa kaldırılmış.

Her ne kadar casus yusufçuk James Bond filmlerindeki gibi görevlere çıkamamış olsa da CIA'in 1970 yılında bu tarz bir teknolojiyi yapabilmiş oluşu, kafamızda on numara komplo teorilerinin de dönmesine sebep oluyor. Eminiz sizin de öyledir.