Bizden yaşça büyük insanlara sevdiğimiz müzikleri dinletmek genelde zor olur. Örneğin anne ya da babanıza yeni nesil rap şarkılarını dinletmeye kalkarsanız yüzlerini ekşitebilirler. Aynı örnek daha yaşlı bireyler için 2000’lerden sonra popülerleşen elektronik müzikler için de geçerli olabilir. Bu da insanların belirli bir yaştan sonra yeni müzikleri keşfetmeyi bıraktığını gösteriyor. Müzik platformu Deezer tarafından yapılan bir araştırmaya göre insanlar ortalama 30.5 yaşında böyle bir dönüşüm geçiriyor.
İngiltere’de 1000 farklı kişinin katıldığı bu araştırma, aynı zamanda insanların %60’ının aynı şarkıları tekrar tekrar dinlediklerini de gösterdi. Katılımcıların yalnızca 4’te 1’i sıklıkla dinledikleri müzik türünün dışına çıkarak yeni tarzları denediklerini belirtti.
Araştırmalar, yeni bir müzik tarzı keşfetmek için en yüksek yaşın 24 olduğunu gösteriyor. Katılımcıların %75’inin her hafta yeni çıkmış 10 veya daha fazla şarkı dinledikleri ortaya çıkıyor. İnsanların %64’ü ise her ay en fazla 5 yeni şarkıyı ya da müzik türünü deneyimlediklerini belirtiyorlar. Araştırmanın bu aşamasından sonra, insanların müzik tarzlarındaki değişimlere ne kadar ayak uydurabildikleri merak ediliyor.
Katılımcıların neredeyse yarısının yeni müzik keşfetmek için zaman ayırabileceklerini söylediler. Kaln %47’lik kesim ise böyle bir alışkanlık değişimi için fazlasıyla üşengeç olduklarını, farklı nedenlerden dolayı vakit bulamadıklarını belirttiler.
2015 yılında Spotify tarafından yaptırılan bir araştırma ise insanların 33 yaşına doğru yeni müzik keşfetmeyi bıraktıklarını öne sürüyordu. Bazı araştırmalar da insanların eskiyi yad etmek amacıyla nostalji yaparak yıllar önceki müzik zevklerinden vazgeçemediklerini ortaya koyuyor. Hatta müziğin, anıları canlandırmak için önemli bir etkiye sahip olduğu belirtiliyor.
İlginç bir örnek olarak yukarıda dinlediğiniz Radiohead’in Creep şarkısı günümüzde 38 yaş dolaylarındaki erkek bireylerin en favori 164. şarkısı. Nitekim 48 dolaylarındaki bireyler ya da 28 dolaylarındaki bireylerde bu şarkı ilk 300’e bile giremedi. Bunun nedeni, şarkının piyasaya çıktığı 1993 yılında, şu andaki 38 yaşındaki bireylerin, yeni müziklere açık dönemlerinde olmalarıydı.
Şarkıların beynimizdeki dopamin, seratonin, oksitosin gibi mutluluk kaynağı olan hormonları tetikledikleri söyleniyor. Eğer bir şarkıyı dinlerken bu hormonları salgılıyor, kendimizi memnun hissediyorsak, o şarkıyı yıllar sonra dinlediğimizde aynı memnuniyeti hissedebiliyoruz. Bu şarkıların yerine yenisini koymak, yeni bir şeyden memnuniyet beklemek insanların büyük kısmına belirli bir yaştan sonra zor geliyor.