Japonya, bundan tam dört sene önce Hayabusa 2 isimli uzay aracını oldukça enteresan bir görev için uzaya uğurlaamıştı. Hayabusa 2'nin amacı, dünyamızdan hayli uzakta olan Ryugu isimli bir asteroite ulaşıp, üzerinde sondalar yardımıyla bazı incelemeler yapmaktı. 4 senenin sonunda ise Hayabusa 2 nihayet asteroite iyice yaklaştı ve önümüzdeki hafta hedefine ulaşması bekleniyor.
Tabii ki hedefe yaklaştıkça, net bazı görüntüler gelmeye başladı. Gelen ilk görsellere göre, Ryugu Dünya ve Güneş'in aksi yönünde hareket ediyor. Derin çukurlar ve kraterler ile kaplı olduğu gözlemlenen asteroitin, 7,5 saatte bir kendi yörüngesindeki dönüşünü tamamladığı söyleniyor.
Araştırmayı yürüten ekibe göre, Ryugu, Bennu isimli asteroitle büyük benzerliklere sahip. Birbirinden uzakta bulunan iki asteroitin pek çok özellik bakımından birbirine benzemesinin anlamının ne olduğu tam olarak bilinemese de bilim insanlarına göre bu benzerliklerin sebebini bulmak oldukça önemli sonuçlara ulaşmamızı sağlayabilir.
Hayabusa 2, asteroitle temas ettikten sonra ekipmanlar yardımıyla yapay bir çukur oluşturarak dev taşın zemininde bulunan malzemelerin yapısını incelemeye başlayacak. Çalışmalarını tamamlayan uzay aracı, aldığı numuneler ile birlikte dünyaya doğru yola çıkacak ve tahmini olarak 2020'nin sonlarında gezegene dönmüş olacak.
Hayabusa 2'nin ilk yola çıkış amacı, killerle kaplı olan bu asteroidin üzerinde su izlerine rastlamaktı, ancak bu konuda bir gelişme olup olmayacağı henüz netleşmiş değil. Ancak araştırmanın genel amacı, gezegenlerin ve yıdızların oluşumuna dair cevaplar almak ve asteroitler de kuyrukluyıldızlar gibi Güneş Sistemi'nin oluştuğu zamandan bu yana yapılarını koruyorlar. Bu nedenle asteroitler üzerine yapılan çalışmalar Güneş Sistemi'nin nasıl oluştuğunu ve ilk zamanlardaki yapısını öğrenmek açısından hayli önemli.