İnsan Bedeninde Bulunan Ama Ne İşe Yaradığı Tam Olarak Bilinmeyen 9 Organ

Bilim ve teknoloji, deyim yerindeyse almış başını gidiyor. Ama 21. yüzyılda, diğer bir deyişle içinde olduğumuz bu 'bilgi çağında' dahi hala çözülememiş birçok gizem mevcut.

Hele ki bu gizemler arasında insana, daha doğrusu 'insan bedenine' ilişkin olanlar ise bizlerin merakını daha fazla cezbediyor! Tıpkı vücudumuzda bulunan, fakat ne işe yaradığı henüz bilinmeyen şu 9 organ gibi...

1. Epifiz

Melatonin üretiminde görev alan epifiz bezi, söz konusu işlevi karanlık ortamda ve vücut sirkadiyen ritme girdiğinde gerçekleştirebilir.

Kimi balıklar, amfibiler ve sürüngenler epifiz yerine parietal ya da (üçüncü göze) göze sahiptir. Bu üçüncü göz, ışığın algılanmasında ve sirkadyen ritmin düzenlenmesinde görev alır.

Bazı balık türleri, amfibiler ve sürüngenler için kritik önem arz eden epifizin insan bünyesi üzerinde ise gözle görülür hiçbir işlevi bulunmamaktadır.

2. Kuyruk sokumu

Zaman içinde körelmiş bir kuyruğun vücuttaki kalıntısı olan bu kemik, bağırsakların ve genitoüriner sistemin işleyişi için gerekli olan pek çok farklı kas ve bağların yerine sabitlenmesine yardımcı olur.

Ayrıca, vücudunuzun pozisyonunu değiştirdiğinizde, kuyruk sokumu fiziksel yükleri doğru biçimde dağıtma konusunda rol oynar.

3. Apandis

Otobur hayvanlarda yer alan ikinci selülozu sindiren bakterilere ev sahipliği yapan apandis, insanlar adına işe yarar bir organ değildir. İltihaplanma riski taşıyan apandisitin alınması, bir dönem ABD’de standart prosedür olarak uygulanıyordu.

4. Bademcikler

Bademcikler, hipofarenkste bulunan adenoid dokunun birikimidir ve vücudu, solunan havada mevcut olan bakteri ve virüslerden korumakla görevlidir.

Ancak bazen de uzun müddet iltihaplanan, vücudu korumaktan ziyade enfeksiyon kaynağına dönüşen bademciklerin alınması önerilmektedir.

Böylesi çelişkiler yaşayan bir organın insan vücudu için ne mana taşıdığı tam olarak keşfedilememiştir.

5. Erkeklerdeki meme ucu

İlk günlerde cinsiyetsiz olarak gelişim sağlayan insan vücudunun erkeğe dönüşmesine karşın bıraktığı, hiçbir işlevi olmayan meme uçları, vücutta o ilk günlerin bir hatırası olarak kalmaktadır.

6. Dalak

İnsan bedeninin en gizemli organlarından biri olarak kabul edilen dalağın fonksiyonları tam olarak bilinmese de, bilinen belli başlı birkaç görevi vardır.

- Lenfosit ve antikor üretir.
- Eski kan hücrelerini yok edip, kalıntıları karaciğere gönderir.
- Fiziksel yükle karşılaşan vücut için şişerek kan deposu haline gelir.

7. Paranazal sinüs

Paranazal sinüsün işlevleri hususunda hala bir fikir birliği yoktur. Farklı teorilere göre sinüsler:

- Kafatasındaki kemiklerin ağırlığını azaltır.
- Ses perdesi olarak kişinin ses üretiminde görev alır.
- Darbe emici olarak travmaları hafifletir.
- Alınan havayı ısıtıp, nemlendirir.

8. Timüs

Timüs göğüs boşluğunda, soluk börusunun önünde yer alır. Bağışıklık sisteminde görevlidir ve vücudu antijenlerden koruyan T lenfositlerinin barındığı ve tutulduğu yerdir.

Timüs, yaşamın ilk 2 ya da 3 yılında yoğun olarak görev alır. Ardından işlevleri azalmaya başlar ve 30 yaşına gelindiğinde ise, neredeyse tamamen devre dışı kalır. Yaşlı insanlarda, timüsten hiçbir iz kalmaz.

9. Vomeronasal organ

Hayvanlarda oldukça gelişmiş olan bu organ, kolay kolay alınamayacak kokuların dahi uçucu kimyasal ile algılanmasına yardımcı olur. Feromonların alınmasında da etkili olan bu durumu kavrayabilmek için, ağzı açık bir biçimde çevreyi koklayan bir kedi gözlemlenebilir.

İnsanlarda da bulunan Vomeronasal organın, hiçbir spesifik amacı yoktur.