Hiçbir Şekilde Hareket Edemeyen Bitkiler Sıcaktan Nasıl Korunuyor?

“Plant Cell” isimli bilimsel dergide yayınlanan bir çalışma, yeni bulunan genin çok yüksek sıcaklıklarda ortaya çıkan kloroplast zarların dengesizleşmesi olayını önlediğini ortaya koydu.

Sıcak havalarda hareket etmenin hatta yaşamanın ne kadar zor olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Peki, içeri girme şansı olmayan, hareket edemeyen bitkiler bu konuda ne yapabilirler? Hiç şüphesiz ki onların yerinde olmayı pek istemezdik. Zira bu yüksek sıcaklıklar altında yüksek kapasiteye sahip vücudumuz bile çok fazla dayanamazdı. Neyse ki hareket edemeyen bitkilerin bizlerden farklı olarak gelişmiş bir savunma mekanizmaları var. Japonya Sürdürülebilir Kaynaklar Bilim Merkezi'nden bazı bilim insanları, bitkilerin aşırı sıcaktan korunmasını sağlayan yeni bir gen keşfettiler.

Bitkilerin içerisinde bulunan kloroplast zarlar, yüksek sıcaklıklara maruz kalınca dengesizleşmeye başlayınca, çoklu doğmamış yağ asitleri zar lipidlerinden ortaya çıkarak strese karşı bitkiyi stabilize hale getiriyor. Tam bu noktada araştırma yapan bilim insanları, bitkinin bu davranışından sorumlu olan geni tespit etmeyi nihayet başardı.  

Söz konusu geni keşfeden bilim insanları, en yaygın bitkilerden birisi olan Arabidopsis üzerinde bu testlerini gerçekleştirerek çeşitli mutant bitkileri de çalışmalarına dahil ettiler. Doğru geni tespit edip etmediklerini anlamak için bitkilerden bu geni çıkaran araştırmacılar, mutant bitkilerin sıcağa karşı daha duyarlı olduklarını ve aşırı sıcakta normal bitkilerden daha fazla kötüleştiklerini, hayatta kalma oranlarının çok düşük olduklarını gözlemledi.

Araştırma ekibinden Yasuhiro Higashi tarafından yapılan açıklamaya göre, pirinç, domates, mısır ve soya fasulyesi gibi büyük mahsul türlerinin korunmasında ve daha dayanıklı hale getirilmesinde yapılan bu araştırmadan faydalanılacak.