NASA, Güneş’e Dokunmamızı Sağlayacak Uzay Kalkanını Tanıttı

Uzay ajansı NASA 4 Ağustos 2018’de Güneş’e fırlatılması planlanan yeni uzay probunun yanmasını engellemek için tasarladığı son teknoloji ısı kalkanını tanıttı. Tarihte ilk defa yıldızımıza dokunacağız.

İnsanlık tarihinde daha önce böyle bir uzay projesi hayata geçirilmemişti. NASA, 27 Haziran’da kurulumunu tamamladığı yeni Güneş probu için geliştirilen ısı kalkanını tanıttı. 

İnşa edilen probun Güneş’e yaklaşık olarak 6.4 milyon kilometre kadar yakınlaşması bekleniyor. Aklınıza "dokunmak" dediğimizde belki de bu mesafenin uzak olduğu gelmiştir. O halde şunu söyleyelim: Güneş ve Dünya’nın arasındaki uzaklık yaklaşık 149 milyon 600 bin kilometredir. Bu mesafe, eliptik bir yörüngemiz olduğu için zaman zaman değişir. Ayrıca Güneş’e en yakın gezegen Merkür'ün uzaklığı 46.6 milyon kilometredir. Tekrar hatırlatmak gerekirse 6.4 milyon kilometrelik bir mesafe, gerçekten de Güneş’e dokunmaktan farksızdır.

.

Söz konusu uzay aracını yüksek sıcaklıklardan korumak için üretilen bir ısı kalkanı, NASA’nın son teknoloji araştırmalarının hayata geçirilmesiyle mümkün oldu.

Bu karbon-kompozit kalkanın görevi, Güneş’ten gelen ışınları olabildiğince fazla yansıtmak olacak:

Kalkanın ana hedefi, aracın ana çekirdeğinin bulunduğu bölgenin sıcaklığını 1.370 dereceye ulaşmaktan kurtarmak olacak. Eğer kalkan görevini başarılı bir şekilde yaparsa, uzay aracının çalışmaları da aksamayacak.

2017 sonbaharında test edilen sistemler, eğer her şey yolunda giderse 4 Ağustos 2018’de uzaya fırlatılacak.