Yabancı yaşamları ya da yaşama uygun diğer gezegenleri arayışımızda bir süre önce gözümüze takılan Ross 128b gezegeninin, Dünya ile beklenilenden de fazla benzer özellikler taşıdığı anlaşıldı. Yapılan araştırmada bu gezegen, yabancı bir yaşam için birincil önceliğe alındı.
Bizden 11 ışık yılı uzaklıkta bulunan Ross 128b, bize en yakın ikinci yaşama uygun gezegen. Ondan önce yıllardır bütün şüpheleri üzerine çeken Proxima B var, ancak burası o kadar da ılıman bir iklime sahip değil. Bizden 4.24 ışık yılı uzakta olmasına rağmen, yaşam için şüphelerimiz azalıyor. Çünkü yıldızı Proxima Centauri’nin yoğun miktarda yansıttığı radyasyon burayı kavuruyor.
Ross 128b, 15 Kasım 2017'de keşfedildi. Henüz 8 ay olmadan yapılan bu araştırma, gezegenin yüzeyinde sıvı halde su bulunabileceğinden bahsediyor. Ana yıldızı olan Goldilocks’un oldukça yaşanabilir bir mesafesinde bulunan Ross 128b, Dünya kadar serin. Her 9.9 günde bir yıldızına yaklaşan bu gezegen, kendi yıldızına bize kıyasla 20 kat daha fazla yakınlaşsa da sadece 1.38 kat daha fazla radyasyona maruz kalıyor.
Diğer taraftan Ross 128b’nin karbon, oksijen, magnezyum, alüminyum, potasyum, kalsiyum, titanyum ve demir de dahil olmak üzere bir dizi elementin bolca işlendiği bir yüzeye sahip olması heyecan verici.
İlk belirlemelere göre Ros 128b’nin yüzeyine düşen maksimum sıcaklık miktarı yaklaşık 70 santigrat derece. Elde edilen tüm bulgular Ross 128b’de yaşam bulma ihtimalimizi arttırıyor.