Milli Eğitim Bakanı: Big Data ve Blockchain Konularında Çalışıyoruz

Milli eğitimde yeni dönem hakkında açıklamalarda bulunan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, acele etmeleri halinde eski hataları tekrarlayacaklarını, bu nedenle zamana ihtiyaçları olduğunu; önümüzdeki 2 ay içinde 3 yıllık bir plan sunacaklarını dile getirdi.

Yeni Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, milli eğitimde yeni döneme ilişkin açıklamalarda bulundu. Acele etmenin kimseye fayda sağlamayacağını dile getiren Selçuk, ‘’Acele edersek eski hataları yaparız.’’ dedi. Kendilerinden milli eğitim sorununu hemen çözmelerinin beklendiğini söyleyen Selçuk, ‘’Bu beklentiyi karşılamak bir süpermen işi. Biz asla süpermen değiliz. Biraz sonra ceketimi çıkaracağım göreceksiniz. Bu sorumluluğun paylaşılması gerekiyor. İşbirliği ve güçbirliği ile yapmalıyız.’’ dedi ve ekledi; ‘’2 ay içinde 3 yıllık program açıklayacağız.’’

Öğrencilerin sil baştan yeni bir sistem ile karşılaşarak yeniden bir uyum süreci yaşamayacaklarını dile getiren Selçuk, ‘’Hiçbir öğrencimiz hiçbir velimiz sürprizle karşılaşmayacak. Oyunun ortasında kural değiştirmeyeceğiz. Elbette hatamız olacak beceremediğimiz şeyler olacak ama ilke olarak böyle bir yaklaşımımız olduğunu sizinle paylaşmaktan mutlu olurum.’’ diyerek hem velilerin hem de öğrencilerin içini rahatlatırken ‘adalet’ kavramına da vurgu yaptı; ‘’Eğitimsel kavramlar konusunda eşitliği ikinci planda tuttum; ana planda tuttuğum şey adalettir. Ben bakan olmaya çalışmayacağım, gören olmaya çalışacağım. Bunu yaparken adaleti şiar edineceğiz.’’

Diplomaların değil vasıfların ön planda olduğu bir çalışma içinde olacaklarını dile getiren Milli Eğitim Bakanı, ‘’Bir beceri ekosistemi nasıl oluşturulur bunu çok iyi biliyoruz. Diploma temelli değil vasıf temelli ilerleyeceğiz. 360 derece bir bakanlık göreceksiniz.’’ dedi. Son dönemde dünya gündemini fazlası ile meşgul eden big data, yapay zeka ve blockchain konularına da değinen Bakan Selçuk, ‘’Big data ve yapay zeka konusunda çalışmalar yapılıyor. Blockchain konusunu araştırıyoruz.’’ dedi.

Eğitimin çocukların hayatını direkt olarak etkilemesi nedeni ile muhafazakar bir kurum olduğunu dile getiren Selçuk, ‘’Eğitim en muhafazakar kurumdur. Çünkü çocukların hayatıyla ilgili bir konu var. Veliler elbette muhafazakar olacaklar. Ama bu muhafazanın bizi nasıl zehirlediğini nasıl toksik bir atmosfer oluşturduğunu da birlikte paylaşmak zorundayız.’’ dedi. Eğitim sorunun yeni bir mesele olmadığını da söyleyen Selçuk, ‘’Bize biraz izin verin, çalışalım. Hemen bir şey beklerseniz eski hataları yaparız. Bu 50 senelik bir mesele.’’ dedi.

Sınav sistemi değişikliklerinin eğitim sistemi değişikliği değil uygulama değişikliği olduğunu dile getiren Ziya Selçuk, ‘’Sistem teorisi açısından baktığımızda herhangi bir sınavın değiştirilmesi sistem değişikliği değildir. Uygulama değişmiştir. Eğitimin dilinde öyle bir karmaşa var ki. Bir uygulamada yapılan değişimi insanlar sistem değişikliği olarak algılıyor. Bizim açık denizde giden büyük bir gemimiz var. Gemiyi kenara çekme şansımız yok. Gemi yürürken tadilat yapacağız. Yenilenerek dönüşmekten bahsediyoruz.’’ sözleri ile açıklamalarını tamamladı.