Google son günlerde Android özelinde haksız rekabet ettiği için AB’den aldığı 5 milyar dolarlık rekor para cezası ile konuşuluyor. Şirketin onlarca cihaz üreticisine sağladığı Android desteği, işletim sisteminin ücretsiz olması dolayısıyla da milyarlarca kullanıcıya ulaştı.
Rekabetin diğer cephesinde olan Apple ise iOS işletim sistemini sadece kendi mobil cihazlarında kullanarak, genel fiyatların içine iOS için talep ettiği karşılığı da ekliyor. Yani Android kullanıcıları Google’ın üreticilerle yaptıkları anlaşmalar gereği işletim sistemine ek ücret ödemezken, iOS (ya da Apple’ın diğer işletim sistemleri) kullanıcıları Apple yazılım için de para ödüyorlar. Elbette her iki sisteminde birbirlerinin önüne geçtiği avantajları var. Nitekim konumuz bu değil, bu avantajlarla ve kullanım alışkanlıklarıyla gelen sadakat durumu.
Her zevke ve her ihtiyaca uygun yüzlerce mobil cihaz var. Google’ın kimi zaman avantajı, kimi zamanda dezavantajı olan büyük kullanıcı kitlesi, her şeye rağmen daha sadık bir çizgide. CIRP tarafından yayınlanan rapora göre 2018 Haziran ile sona eren yılın ikinci çeyreğinde dünya pazarındaki Android kullanıcılarının sayısı, genel pazarın yaklaşık %70’ini oluşturuyor. iOS ve Android haricindeki adını pek duymadığımız işletim sistemleri de yaklaşık %1’lik bir kitleye sahip. Kalan kısım ise iOS’un kullanıcı kitlesi.
Dünya pazarı için referans olarak kabul göre ABD pazarındaki “Telefonlardaki İşletim Sistemi Paylaşımı” grafiği geçtiğimiz yılın mart ayından bu yana şöyle:
İşletim sistemlerinin karşılaştırılması, Apple’ın sadece kendi cihazlarında kendine has olan iOS’u kullanması dolayısıyla pek adil sonuçlar vermiyor. Bu nedenle markaların analizi daha aydınlatıcı olabilir.
Markaların kullanımına ilişkin dağılım da yine geçtiğimiz yılın Mart ayından bu yana şöyle bir grafik kaydetti:
Son çeyrekte %36’lık bir paya sahip olan Apple, dişli rakibi Samsung’un da %36’lık dilime sahip olması nedeniyle marka cephesinde de baskı altında. LG’nin gün geçtikçe azalan payı ise son çeyrekte %12’ye gerilemiş. Motorola ise yakaladığı yükselişi sürdüremeyen bir grafik yakalayarak küçük bir paya sahip. Açık mavi renk ile gösterilen payın geçtiğimiz yıldan bu yana artışta olması, Xiaomi ve Huawei gibi Çin devlerinin yükselişine işaret ediyor.
Bu sonuçlar gösteriyor ki pazarın yoğun Android üreticileri, baskı uygulayarak marka bazında da Apple’ı köşeye sıkıştırıyor. Apple, işletim sistemi kanalında Google’dan yediği baskıya marka bazında da Çinli üreticiler ve Samsung tarafından yiyor.
Tüm bu sonuçları iyileştirmek adına Apple, önümüzdeki eylül ayında özellikle Asya’daki orta seviye telefon pazarını toza çevirmek istediği nispeten ucuz bir iPhone modeli tanıtacak. Bakalım oradaki Android taraftarlarının aklını çelmeyi başarabilecek mi.