Madencilikle ilgili yaralanmaların ve ölümlerin üstünün birçok yetkili tarafından sistematik olarak nasıl kapandığını okuduktan sonra, İsveçli fotoğrafçı Sebastian Sardi, 2008'de madenciler ve maden ocaklarına odaklanan Black Diamond adlı bir projeye başladı.
Genellikle Danimarka ve İsveç’e zamanını ayıran fotoğrafçı, geçtiğimiz birkaç yıl önce 100 megapiksellik Phase One XF 100MP fotoğraf makinesi ile Doğu Hindistan'daki Jharkhand'in kömür madenlerini fotoğrafladı.
Sardi, “Stüdyoda hiç kimsenin 100 MP'lık bir fotoğraf makinesi ile bu gibi kirli madenleri çekeceğini düşünmüyorum. Madenler kıyamet gibi, insanlar çalışkan ve manzara tamamen yok edilmiş” dedi.
Sardi'nin projesini tanıtırken o bölgeyle ilgili "Kara Elmas bulmak için çıplak elleriyle toprakta kazı yapan insanlar var ve Hindistan'ın Jharkhand kentinde kömür her yere taşınır ve bunun büyük bir kısmı el ile sağlanır. Kömürün yakılmasıyla üretilen enerji, insan kaynaklı karbon dioksit emisyonlarına en büyük katkıyı oluşturmakta. Kömür, küresel ısınma konusunda önemli bir etkiye sahip. Şirketler ve yetkililer, zeminde gizlenen zenginlikleri keşfettiklerinde de burada yaşayanları bu alanlardan uzaklaştırıldı. Black Diamond, yeryüzünden kömür çıkarılmasında çalışan insanların yakın (kendi) portresi, aynı zamanda dualist insan doğamızın bir keşfi ve bir parçasıyken dış dünyayla nasıl ilişki kurduğunun bir özüdür." dedi.