Dünyanın En Acı Biberini Yemeden Önce Bilmeniz Gereken Her Şey

Yüzyıllardır birçok sebeple kullandığımız acı biber, ekstrem bir spora dönüştü. Peki dünyanın en acı biberlerinden olan "Caroline Reaper" yerseniz vücudunuz ne tepki verecek?

Ed Currie, 2003 yılında dünyanın dört bir yanından acı biber türlerini melezlemeye başladığında dünyanın en sıcak biberini yapmayı amaçlamıyordu. Kalp hastalıkları ve kanseri önleyeceğine inandığı biberlerde bulunan kapsaicinoidlerin seviyesini yükseltmeye çalışıyordu.

PuckerButt Pepper Company'nin kurucusu Currie, Asya'dan ve Karayiplerden dokuz acı biberi melezleştirerek dünyaca ünlü Carolina Reaper biberini ortaya çıkarttı. İnsanların denediğinde acılığından kustuğu biberi 2005 yılında Winthrop Üniversitesi’nde ölçüm için götürdüğünde 1.56 milyon SHU (Jalapeno biberinden 600 kat daha acı) ile Caroline Reaper’ın en acı biber olduğunu öğrendi.

Caroline Reaper’ın ardından acı biberlerin acı seviyeleri yükselmeye devam etti. Yüzyıllardır hayatımızda olan ve çeşitli amaçlarla kullanılan acı biberleri yemek ekstrem bir spora dönüştü. Kimileri sağlık için bunu tükettiğini söyleyip acısına katlanırken diğer yandan acı biber yeme yarışmalarından acil servislere kaldırıldı.

Akıl almayacak derecede acı biberi yedikten sonra terleme, sarsılma ve kusma noktasını geçtikten sonra eski halinize geri dönebilirsiniz. Yani sizi öldürmez. Yemeleri gereken sınırın fazlasıyla üstünde “hayalet biberi” yiyen adamlardan biri “Boerhaave sendromu” nedeniyle, diğeri ise beyinde damar tıkanıklığı sorunuyla acile kaldırılmış olsa da uzmanlara göre bu vakalar ender rastlanan türden. Currie ise özellikle küçük yaştaki çocukların acı biber yemesinin çok travmatik sonuçlar yaratabileceği hakkında uyarıyor.

Çoğu insan bu acı biberleri yedikten sonra tıbbi yardım arayışına giriyor, etkisi geçtiğinde evine geri dönüyor. Hissettiğiniz acının geçeceğini bilseniz bile sizin için çok kötü bir deneyim olabilir. Bu nedenle son derece dikkatli olunması gerekiyor. Öyle ki bahsettiğimiz dünyanın en acı biberlerini keserken bile koruyucu bir gözlük ve eldiven şart.

Peki bu kadar acı olmasına rağmen bunu zevkle yapan insanlar?

Philadelphia Pennsylvania Üniversitesi'nde psikoloji profesörü olan Dr. Paul Rozin tarafından ortaya atılan “benign mazoşizm”, insanların başlangıçta negatif olan deneyimlerden zevk aldıkları durumlara işaret eder - bir biberin sizi yakması veya bir hız treninde midenizde oluşan his gibi. Acı eşiği ise tamamen küçüklükten gelen acı yeme alışkanlığınızla doğru orantılı.

Bu biberleri yediğinizde her ne kadar ölmüş gibi hissedecek olsanız bile sınırınızı bilip, aşmadığınız sürece kesinlikle tehlikesiz. Sadece sakin olup acının geçmesini bekleyin. Devam etmek istiyorsanız güzel haber çünkü Currie yeni nesil biberler üzerinde çalışmaya başladı!