DNA, insanın biyolojik varlığının gizemi en zor çözülen yapısı. Yüz yıldan fazla bir süredi incelenen DNA, henüz tam olarak anlaşılabilmiş değil. Aslında DNA'nın görev tanımını biliyoruz fakat genlerin yeni keşfedilen etki alanları sayesinde DNA'nın etki alanları da sürekli olarak genişliyor. Bu anlamda listeye eklenen son alan ise eğitim başarısı oldu.
Colorado Boulder Üniversitesi'nde uluslararası bir bilim ekibi tarafından gerçekleştirilen ve 15 ülkeden 1,1 milyondan fazla katılımcının genlerinin incelendiği yeni bir araştırmaya göre, insanların eğitim hayatı başarısını etkileyen 1200'den fazla gen var. Şimdiye kadar yapılmış en geniş katılımcı rakamı olam özelliğine de sahip olan araştırma sonuçları aynı zamanda insanların başarı oranlarının %13'lük bir hata payıyla tahmin edilmesini de sağlıyor.
Bu 1200'den fazla sayıda farklı gen üzerinde yapılan incelemelerde bilim insanları, söz konusu genler ve kişilerin toplam eğitim süresi arasındaki bağlantıyı araştırdı. Elde edilen veriler arasında en etkileyici olanı ise pek çok gen değerlendirilerek elde edilen genel sonuç olarak tanımlayabileceğimiz poligenik skor.
Geçmişte araştırmacılar benzer incelemeler gerçekleştirdiler ancak örneklemin genişliği anlamında ilk kez daha 'gerçekçi' rakamlar elde edildi. Araşırma sonuçlarına dayanarak açıklanan verilere göre insanların DNA'ları, başarılarını belirlemede sosyal koşullar kadar etkili. Fakat araştırmacılar yine de DNA'nın bu konuda tek belirleyici olmadığını hatırlatıyor.
Yani aslında başarılı olma ihtimalimizin yüksekliği ya da düşüklüğü genlerimizde yer alıyor fakat sosyal etmenler bu durumun değişmesini sağlayabilir. Sosyoekonomik durum ve çevresel pek çok faktör, DNA'sında başarı saklı olan birinin 'daha az' başarılı olmasını sağlarken, DNA'sına göre oldukça başarısız olacağı düşünülen bir birey aynı etkenler sayesinde çok daha başarılı olabilir.