Mark Zuckerberg, Facebook kurucu ve genel başkanı olarak yıllardır farklı kimlikle görmediğimiz bir sima. Son aylarda Facebook’un geçmişte yaptığı bazı tercihler sonucunda neden olduğu skandallar ise ciddi şekilde tartışılıyor.
Cambridge Analytica ile 87 milyon ve belki de daha fazla insanın kişisel bilgilerinin çalınması, 2016 ABD seçimlerine etki etmek gibi skandallar Mark Zuckerberg’in koltuğunu salladı. Facebook yatırımcılarından olan Trillium Asset Management, geçtiğimiz çarşamba günü Zuckerberg’e teklif götürdü. Yatırımcılar, Zuck’ın hem başkan hem de CEO görevinden istifa etmesini istiyorlar. Gerekçe olarak kendisinin gücü kontrol edemediğini söyleyen yatırımcılar, genel kurulun %60’lık çoğunluğuna sahipler.
Cambridge Analytica skandalından sonra Wired dergisinin unutulmaz kapağı
Mark Zuckerberg’in tercihlerinin Facebook’u skandallara sürüklediği gerçeği anlaşılan yatırımcıların da canını sıkmış durumda. Bunun ardında ise 2 saat içinde on milyarlarca dolar kayıp yaşanmasıydı.
Cambridge Analytica, sahte haberler ve ABD seçimlerine karışmak gibi toplumsal etkileri geniş çapta olan davalar, yatırımcılara göre büyük oranda Zuckerberg’in hatasıydı.
ABD şirketlerinin günümüz alışkanlıklarından birisi olan hem CEO hem de yönetim kurulu başkanının aynı kişi olması durumu, daha önce Tesla hissedarlarını da hareket geçirmişti. Anlaşılan o ki Facebook yatırımcıları da aynı şeyi düşünüyor ve Zuckerberg’in görevinden ayrılmasını bekliyorlar. Hatta CEO ve yönetim kurulu başkanlığı görevlerini ilerleyen dönemlerde ayrı kişilere bırakma amaçları da var. Bu süre zarfında Zuckerberg kurucu olduğu için yönetim kurulu başkanı olmaya devam edebilir.
Yakın zamanda dünyanın en zengin dördüncü insanı olan Zuck’ın kişisel serveti, tüm skandallara rağmen yükselmişti. Yaşanan son mali krizle kaybedilen hisseler bu sefer kendisinin kişisel servetini de vurdu, saatler içinde 20 milyar dolar para kaybetti. Güne dünyanın en zengin 4. insanı olarak başlayan Zuck, akşam saatlerinde en zengin 8. insandı.