Tavuk yumurtası; gıda, ilaç ve imalat endüstrisinde dünya çapında yüksek miktarda kullanılmakta. Bununla birlikte, yumurtaları kullandıktan sonra kabuklar çöp alanlarına biyolojik atık olarak atılıyor. Yumurta kabuğu, kalsiyum karbonat bileşiğinden (CaCO3) ve protein bakımından zengin bir zarı bünyesinde barındırıyor.
Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü (KIT) tarafından kurulan Helmholtz Enstitüsü'nden Profesör Maximilian Fichtner, “Şaşırtıcı bir şekilde doğal maddelerin elektrokimyasal depolama sistemlerine malzeme üretmekte verimli olduğunu gösteren çok sayıda yeni örnek var” açıklamasında bulundu.
Avustralyalı meslektaşları ile birlikte Profesör Fichtner, kalsiyum karbonat bileşeninin yüksek oranı sayesinde lityum depolayabilen yumurta kabuğunun ümit verici elektrokimyasal özelliklerini keşfetti.
Şimdiye kadar yumurta kabuğu atıkları; biyoseramik, kozmetik ve boya endüstrisi dâhil olmak üzere birçok alanda kullanılıyordu. Protein bakımından zengin ve lifli yumurta kabuğu zarı, süper kondansatörlerde ayırıcı olarak da kullanılabiliyor.
Bu araştırmayla dünya çapında ilk kez bir biyolojik atık, elektrot olarak kullanıldı. Bilim insanları, daha detaylı bir araştırmayla yumurta kabuğunun elektrokimyasal ve fiziksel davranışının ayrıntılı bir şekilde anlaşılmasının ve performansının arttırılmasının gerektiğini söylüyorlar. Bu sayede yumurta kabukları, gelecekte enerji depolamada yaygın bir kullanıma sahip olabilir.