Asteroitleri düşündüğü zaman çoğu kişinin aklına uzayda dolanan kocaman kaya parçaları geliyor. Dilimizde de bu cisimlere verdiğimiz isim göktaşı. Yeni bir keşif ise bu yapıların beklenenden daha ilginç özelliklerinin olabileceğini ortaya koyuyor.
Bennu adlı asteroit oldukça büyük bir kütleye sahip. Uzayda dolaşan bu gök cismi, NASA'nın OSIRIS-REx adlı aracı tarafından görüntülenmişti. Araç, geçtiğimiz yılın sonlarında yakınından geçtiği asteroiti incelerken büyük bir sürprizle karşılaştı. Bennu’nun gövdesinden, volkan patlamalarında olanlara benzeyen şekilde parçacıklar saçılıyordu.
NASA’nın açıklamasına göre bazı parçalar o kadar hızlı fırladı ki Bennu’nun kütle çekim alanını terk ederek uzay boşluğuna savruldu. Diğer parçacıklar ise savrulduktan sonra tekrar asteroidin yüzeyine kondu.
Bu yeni keşif, asteroitler hakkında ne kadar az bilgimiz olduğunu ve göktaşlarının göründüklerinden çok daha dinamik yapıda olabileceklerini gösteriyor.
Arizona Üniversitesi’nden OSIRIS-REx görevinin baş araştırmacısı Dante Lauretta, “Parçacıkların keşfi bilimsel kariyerimin en büyük sürprizlerinden biri oldu.” dedi. Lauretta, yüzeyin tüm tahminlerinden farklı olduğunu belirterek, Bennu’nun şimdiden onları şaşırtmaya başladığını ve heyecan verici yolculuklarının daha yeni başladığını söyledi.
Araştırmacılar, OSIRIS-REx ekibini de keşifleri ve yaptıkları çalışmadan dolayı takdir etti. Uzay aracı 2023’te geri dönmüş olacak. O zamana kadar başka sorulara da yanıtlar bulması bekleniyor.