Tim Sweeney ZZT’yi yarattığında 1991 yılındaydık ve kendisi nasıl grafik programlayacağını bilmiyordu bile. Oyunlarında gerçek karakterler ve nesneler oluşturmak yerine metin sembolleri kullanmıştı ve ana karakteri ekranda oradan oraya giden bir gülen surattı. Şimdi ise oyun dünyası başka bir boyutta.
Sweeney, bir konferansında “Oyun amacına ulaşmıştı, canavarları vurarak seviyeler geçiliyordu işte” demişti. Oyuna bir düzenleyici ekleyerek herkesin kendi seviyelerini oluşturmasını sağlamıştı.
Düzenleyici, o zamanlar Sweeney’nin ailesinin evinde kalan ve daha acemi olan video oyun geliştiricilerini bir hayli şaşırtmıştı ve orası Epic Games şirketinin kurulduğu yerdi. Yaklaşık 30 yıl sonra şirket 15 milyon dolar gibi bir değere ulaşacaktı. Şirket, şimdi herkesin bildiği Fortnite oyununun ve şimdilerde en çok kullanılan oyun motoru olan Unreal’ın arkasındaki isim. Ayrıca şirket, Steam’in tacını elinden alma kapasitesine sahip Epic Games Store isimli mağazasını da kullanıma sundu.
Sweeney, şirketin ilk zamanlarını “O zamanlar Epic Games’in asıl felsefesinin oluştuğu zamanlardı” şeklinde tanımlıyor. Şirketinden “Kendi oyunlarımızı yarattık ve çalışmalarımızın sonucunu başkaları da kendi oyunlarını yapabilsinler diye paylaşıyoruz. Biz, hem bir oyun geliştiricisi hem de endüstrideki diğer şirketler ile çalışan bir hizmet şirketiyiz. Şu anda yaptığımız herşey bunun daha büyük bir versiyonu” şeklinde bahsediyor.
Şu an sadece Fortnite, 250 milyon kayıtlı kullanıcıya sahip. Epic’in duyurusuna göre eşzamanlı olarak 10,8 milyon oyuncu bu oyunu oynuyor. Bu sadece geçtiğimiz Aralık ayı için 200 milyon oyuncu demek.
Sweeney, oyun için “Bu gerçek bir oyun” diyor ve sözlerine “Bu bir nişancılık oyunu ve dünya çapında tanınıyor. Ayrıca çok yüksek kadın popülasyonuna sahip ilk nişancılık oyunu. Bazılarına göre bu oran %35. Neden 50 değil? Bunun eşi benzeri yok çünkü oyun oyuncuları bir araya getirerek sosyal bir deneyim sunuyor” şeklinde devam ediyor.
Fortnite, oyun denemelerine hayatta kalma ve çevrimiçi sosyal denemelerde 100 oyuncu ile başlamadı. Epic, 2017’de piyasaya girmesinden sonra pek iyi sonuçlar elde edemedi fakat erken erişimi kullanıma açtıktan bir ay sonra küçük bir hamle ile oyunu ücretsiz yapıp Fortnite Battle Royale’i kullanıma sunduktan sonra şimdiki konumuna yükseldi.
Epic, Fortnite ile birçok şey öğrendi ve şimdi yayınladığı bir araç ile diğer geliştiriciler de bu deneyimden faydalanabiliyorlar. Epic Online Services; yüksek oranlı eşleşmeyi, sesli iletişimi, bulut depolamayı, düşünce analizlerini, oyun analitiklerini ve bir bilet sistemini destekleyen bir yazılım geliştirme aracı ve şu anda kullanılabilir durumda.
Fortnite, aslında Epic Games’in iş stratejisinin küçük bir parçası. Sweeney ve CTO Kim Libreri gelecek için planlar yapıyorlar ve değişen trendlere uyum sağlayabilmek için şirketlerinin yeterince çevik olduğunu düşünüyorlar. Epic, ‘hizmet olarak oyun’ trendini yakalayan ilk şirketlerden. Çin’in teknoloji devlerinden Tencent hisselerin yüzde 40’ını 330 milyon dolar karşılında satın aldı ve karşılığında Epic’den destek alacak. Bu birleşme, yakın zamanda video oyun sektörünü daha da güçlendirebilir.
Epic’in doğru hamleler içeren geçmiş performansı, şirketi takip etmesi eğlenceli hale getiriyor. Bu hafta, Google kendi oyun yayınlama servisi Stadia’yı tanıttı, Unity ve diğer birçok markanın yanında Unreal’i de partner olarak duyurdu.
Sweeney, Google’ın Stadia tanıtımından hemen önce “Çözülmesi gereken problemler var, şirketlerin çözmeye çalıştığı problemler var ve biz de bunlar üzerinde çalışıyoruz” şeklinde üstü kapalı olarak konuştu. “Yayınlamak bunlardan bir tanesi değil mi? Yayınlamak milyonlarca dolar yatırım gerektiriyor, kullanıcılara yakın sunucular kurmak, 5G ve daha birçok problem var. Bunlar bizi de aşıyor ama yapacağız, oyunlarımızla bunu destekleyeceğiz” şeklinde devam etti.
Epic bu hafta GDC’de en son araçlarını ve teknolojilerini tanıttı. Geliştiriciler Unreal 4.21’in programlayabilme becerisini gösterdiler ve Unreal 4.22 için gelecek güncellemelerden bahsettiler. Tam versiyonu önümüzdeki 2 hafta içinde yayınlanacak. Ayrıca şirket oyun geliştirme dışındaki hünerlerine de değindiler. Bir film ve TV şirketi Goodbye Kansas ile sanatçı John Bauer’den ilham alan bir sinematik üzerinde çalıştıkları ortaklıklarından ve Quixel ile İrlanda’nın fütüristik ve gerçekçi görüntüleri üzerinde çalıştıklarından bahsettiler.
Epic, kapanışı Unreal 4.23’ün bir görseli ile birlikte Haziran ayında tanıtmayı planladıklarını söyleyerek yaptı. Caos sistemi Epic’in video oyun gerçekçiliğindeki son yaklaşımını gösteriyor ama gerçekçiliği gerçek hayattaki gibi görmek yerine daha çok fiziksel açıdan ele alıyor. Caos, eşsiz bir ölçüm ile yıkılabilir yapılar ve nesneler ekleyerek daha iyi bir simülasyon deneyimi sağlıyor.
Demoda gösterilen dev bir robot; binaları ve düşmanları yıkıp geçiyor ve herşey görkemli bir şekilde toz ve metallerin arasında un ufak oluyor.
Epic’den CTO Kim Liberi’ye “Peki bu robota bir bardak su içirip doğal görünmesini sağlayabilir misiniz?” diye bir soru sorulduğunda gülerek “Kesinlikle bunu yapacaktır” şeklinde yanıtlıyor. “Söz mü?” diye yanıt alınca “İllaki olur, bir ekip kurduk ve üzerinde çalışıyoruz” diye sözlerine devam ediyor.