Gelişen oyun dünyasıyla birlikte oyunseverler için büyük bir yelpaze ortaya çıkıyor. Aksiyon, macera, rol yapma ve benzeri birçok farklı kategoride her yıl onlarca oyun piyasaya sürülüyor ve tabiri caizse her biri için servet harcanıyor.
Bu yazımızda oyun dünyasının en büyük bütçesine sahip 10 oyununu sizler için derledik.
(Not 1: Oyunların bütçeleri 2019'un ekonomik şartlarına göre düzenlenmiştir.)
(Not 2: Yapımcı şirketler her oyunun bütçesi hakkında resmi bilgiler paylaşmadığı için yakın zamanda piyasaya sürülmüş olup listede göremediğiniz oyunlar olabilir.)
10. APB: Reloaded
- Bütçe: 115 milyon dolar
- Çıkış tarihi: 29 Haziran 2010
- Yayıncı şirket: Realtime Worlds, Electronic Arts, Deep Silver
Ülkemizde büyük bir kitleye sahip olan APB, piyasaya ilk sürüldüğünde Electronic Arts'ın bünyesindeydi ancak sonrasında GamerFirst'e geçiş yaptı. Güncel adı APB: Reloaded olan oyunun ilk adı ise APB: All Points Bulletin'di.
9. Grand Theft Auto IV
- Bütçe: 116 milyon dolar
- Çıkış tarihi: 29 Nisan 2008
- Yayıncı şirket: Rockstar Games
Kullandığı fizik motoruyla oyun dünyasına yeni bir soluk getiren GTA IV, özellikle araç dinamikleriyle dikkat çekmişti. Rockstar Games'in DLC'lerle de desteklediği GTA IV'ün bütçesi de dönemine göre göz dolduran cinsten.
8. Dead Space 2
- Bütçe: 134 milyon dolar
- Çıkış tarihi: 25 Ocak 2011
- Yayıncı şirket: Electronic Arts
Serinin ilk oyunundan tam 3 yıl sonrasında geçen Dead Space 2, oyunculara sunduğu atmosferle adını duyurmayı başarmış bir oyun. Oyunun en dikkat çeken özelliğiyse psikolojik olarak oyuncuları etkileyebiliyor olması. Her oyuncuda olmasa da birçok oyuncunun yorumu bu yönde.
7. Shadow of the Tomb Raider
- Bütçe: 135 milyon dolar
- Çıkış tarihi: 14 Eylül 2018
- Yayıncı şirket: Square Enix
Oyun dünyasında uzun süredir var olan Tomb Raider, ana karakterimiz Lara Croft'un gelişen grafiklerle birlikte geçirdiği evrime tanık olmamızı sağladı. Serinin en güncel oyunu olan Shadow of the Tomb Raider, önceki oyunlara göre daha karanlık bir atmosfer vadediyor.
6. Destiny
- Bütçe: 148 milyon dolar
- Çıkış tarihi: 9 Eylül 2014
- Yayıncı şirket: Activision
2014 yılında oyuncularla buluşan Destiny, rol yapma unsurlarıyla FPS'i harmanlıyor. Başarılı grafikleriyle takdir edilen oyunun eleştirilen kısmı ise söz verilen açık dünya atmosferinin sağlanmamış olması.
5. Halo 2
- Bütçe: 212 milyon dolar
- Çıkış tarihi: 9 Kasım 2004
- Yayıncı şirket: Microsoft Studios
Aksiyon konusunda oyuncuları doyurmayı başarmış olan Halo 2, bir hayli yüksek olan bütçesine ek olarak ortaya koyduğu satış başarısıyla da listelerde uzun süredir yer alıyor.
4. Final Fantasy VII
- Bütçe: 214 milyon dolar
- Çıkış tarihi: 31 Ocak 1997
- Yayıncı şirketler: Sony Computer Entertainment, Eidos Interactive
Çıkış yaptığı yıla rağmen oldukça büyük bir bütçeye sahip olan Final Fantasy VII, birçok oyuncu tarafından serinin en iyi senaryosuna sahip oyunu olarak hatırlanıyor. Büyük bir oyuncu topluluğunun rol yapma oyunlarını sevme sebebi olarak Final Fantasy VII gösterilebilir.
3. Star Wars: The Old Republic
- Bütçe: 223 milyon dolar
- Çıkış tarihi: 20 Aralık 2011
- Yayıncı şirketler: Electronic Arts, LucasArts
Geçtiğimiz dönemlerde çevrimiçi sunucularındaki problemlerden dolayı tepki çeken yapım, piyasaya çıktığı dönem yayınlanan başarılı fragmanlarıyla adından çokça söz ettirdi. Fragmanlara bile bu kadar özenen yapımcıların oyuna bu denli yüksek bütçeler ayırmasına şaşırmamak lazım.
2. Grand Theft Auto V
- Bütçe: 285 milyon dolar
- Çıkış tarihi: 17 Eylül 2013
- Yayıncı şirket: Rockstar Games
Koca bir neslin hafızasında yer edinmiş olan Grand Theft Auto serisinin son oyunu olan Grand Theft Auto V, 2013'te çıkmış olmasına rağmen çevrimiçi oyun modunun sürekli yenilenmesiyle birlikte oyuncuları memnun etmeye devam ediyor. Rockstar Games'in oyuna gösterdiği özeni takdir etmek gerek.
1. Call of Duty: Modern Warfare 2
- Bütçe: 292 milyon dolar
- Çıkış tarihi: 10 Kasım 2009
- Yayıncı şirket: Activision
Serinin birbirine bağlı olarak ilerleyen hikayesiyle oyunculara hem dramı hem de aksiyonu aynı anda yaşatmayı başaran Modern Warfare 2, başarılı hikayenin yanında çevrimiçi sunucularıyla da oyuncuları memnun etmeyi başaran nadir oyunlardan biri.
Yukarıdaki notlarda da belirttiğimiz gibi piyasada bulunan birçok oyunun resmi bütçe verileri yayınlanmadığı için liste umduğunuz gibi olmayabilir. Yazıda yer alan bütçeler yayınlanmış olan ortalama bütçelerdir. Oyun dünyasıyla ilgili daha fazla listeye erişebilmek için bizi takip edebilirsiniz.