MIT Araştırmacıları, Siber Tarımı Kullanarak ‘Dünyanın En Lezzetli Fesleğeni’ni Yetiştirdi

ABD MIT’deki araştırmacılar, genetik mühendisliği yerine bilgisayar algoritmaları kullanarak dünyanın en lezzetli fesleğenini yetiştirdiler.

Tarım her zaman için teknolojiyle bir arada ilerlemiştir. İnsanları yerleşik hayata geçiren şey tarım teknolojisinin gelişmesi oldu. Zaman içerisinde gerçekleşen endüstriyel devrimlerle birlikte tarım da değişti ve bambaşka bir hale geldi.

Günümüzde Endüstri 4.0 olarak adlandırılan, derin öğrenme, yapay zeka, makine öğrenmesi gibi kavramlarla dolu dönemde tarım da bu gelişmelerden nasibini alıyor. Teknolojiyle tarımın bir arada nasıl gelişebileceğinin örneklerinden biri de ABD’deki MIT’den geldi.

Bugün dikey tarlalarda siber tarım yapılmasını ve daha kısa sürede, daha ucuza daha lezzetli ürünler yetiştirmeyi sağlayan bu yöntem, MIT’deki bilim insanlarına göre dünyanın en lezzetli fesleğenini yetiştirmenin yolunu açmış durumda.

MIT’nin Media Lab Açık Tarım Girişimi’nde araştırmacılar, genetik mühendisliği yerine bilgisayar algoritmalarını kullandı. Böylece, lezzet hissini yaratan ve uçucu bileşikler olarak bilinen bileşiklerin yoğunluğu en üst seviyeye çıkartıldı.

Bitkiler, çevresel koşulların neredeyse tamamen kontrol edilebildiği güçlendirilmiş tırlarda üretildi. MIT Media Lab OpenAg grup direktörü Caleb Harper, bu durumu siber tarımda bir başlangıç olarak görüyor. Harper’in açıklamasına göre amaçları veri toplama, algılama ve makine öğreniminin kesiştiği noktada açık kaynak teknolojisi tasarlamak. Harper, “Bir bitkinin deneyimini, fenotipini, karşılaştığı stres setini ve genetiğini alabilen ve bitki-çevre etkileşimini anlamamızı sağlayacak şekilde dijitalleştirebilecek ağ araçları oluşturmakla gerçekten ilgileniyoruz”  ifadesini kullandı.

Araştırmacıların şimdiki amacı, bitkilerde bulunan bileşikleri diyabet gibi hastalıklarla mücadele edecek şekilde çoğaltmayı başarabilmek olarak belirtiliyor.