Küresel ısınma tehditi dünyayı her geçen saniye daha da zorlu bir duruma sokuyor. Küresel ısınmanın etkilerinin geri alınabilmesi için çok fazla bir zamanımız kalmadı ve bu konuda herkesin elini taşın altına sokması gerekiyor. Bu konuda atılması gereken adımlardan en önemlileri arasında da okyanusların korunması geliyor.
Bütün ülkeler bir noktaya kadar da olsa kendi sularını koruyorlar ancak dünyanın yaklaşık olarak yarısı, hiçbir ülkeye ait olmayan açık denizler ve okyanuslar ile kaplı. 230 milyon kilometre karelik bir alanın hiçbir koruması yok.
Alanındaki en büyük araştırmalardan birini gerçekleştiren bilim insanları, okyanusları 100 km x 100 km ebatlarında 25 bin kareye böldüler. Daha sonra da 458 farklı koruma özelliğini, doğal yaşamı, anahtar okyanus özelliklerini ve doğal ortamları koruyacak şekilde bu haritaya yerleştirdiler. Aslında aynı işlemi yüzlerce defa yapan bilim insanları, ideal çözümü bulmaya oldukça yakın.
Araştırma ekibi, amaçlanan çevre korumasının bir deniz yaşamı rezervleri zinciri kurularak çözülebileceğini öngörüyor.
York Üniversitesi’nden deniz koruma biyoloğu Profesör Callum Roberts; deniz kuşlarının, balıkların, kaplumbağaların, köpek balıklarının ve deniz memelilerinin kaybolmasını bozuk sisteme bağlıyor. O’na göre Birleşmiş Milletler üyeleri bu sorunu bir an önce çözmeli.
Raporlara göre korunan bölgelerin uluslararası sulara yerleştirilmesiyle birlikte bir çeşit koruma ağı oluşturulabilecek ve türlerin, hızla değişen dünyada soylarının tükenmesinin önüne geçilmiş olacak.
Bilim insanları, okyanusların avlanma, artan deniz yatağı madenciliği, küresel ısınma nedeniyle ısınan denizler ve plastik atıklar gibi etmenlerden dolayı her geçen an daha da kirlendiğini belirtiyor.
Greenpeace UK’den Louisa Casson, son 18 ayda dünya çapında, okyanusları korumak için özel bir fırsat elde edildiğini söylüyor. O’na göre hep beraber çalışarak inşa edilecek tam korumalı okyanus alanları, 2030 yılına kadar okyanusların %30’unu kurtarmayı sağlayacak.
Koruma senaryolarının incelendiği rapor, burada yer alan interaktif haritadan da görülebiliyor.