Rus Bilim İnsanlarının Termoelektrik Malzemelerin Üretimini Hızlandıracak Yeni Keşfi

Rus bilim insanları, yeni keşfettikleri bir yöntem ile 1 haftalık üretim sürecine sahip termoelektrik malzemeleri, 10 saat gibi kısa bir sürede üretebilecekler.

Termoelektrik malzemeler, ısıyı doğrudan elektrik enerjisine çevirirler. İki farklı kimyasal çeşitleri vardır, bu malzemeler ya alaşım ya da kimyasal bileşik olarak karşımıza çıkarlar. Geçtiğimiz yıllarda dillendirilen bir konu vardı hatırlarsınız, kanepelerin cep telefonlarımızı şarj edebileceği iddiası ortaya atılmıştı. Aslında bu iddianın temelinde yatan şey de buydu; termoelektrik malzemeler. Biz oturdukça sıcaklığı artan kanepe, oluşan ısı enerjisini elektriğe çevirerek telefonların şarj edilmesini sağlayacaktı. 

Termoelektrik malzemeler bilimsel alanda birçok yerde kullanıyor. Ancak üretim süreçleri bir haftadan uzun sürüyordu. Bu da bilim insanları için büyük zaman kaybı demekti. Rus ve Japon bilim insanlarının birlikte çalışmaları sonucunda keşfedilen bu yeni yöntem sayesinde, termoelektrik malzemelrin üretim süreci 10 saate düşürüldü. Bilim insanları bu tarihi keşfi, reaktif kıvılcım plazmalarının sinterlenmesi (RSPS) yöntemiyle yaptılar. 10 saat içerisinde üretilen yeni malzemelerin, eskikeriyle aynı kaliteye sahip olduğu belirtildi.

En iyi oxyselenid olan BiCuSeO (bizmut-bakır-selenyum-oksijen) alaşımının, bu yöntemle üretildiği zaman da herhangi bir kalite farkı olmadığı gören bilim insanları, amaçlarına ulaşmış oldular. Numuneler üreten bilim insanları, bu numunelerin yeni termoelektrik jeneratörlerin yapımında kullanılabileceğini açıkladılar. Üretim yönteminin, bu yeni keşfedilen yönteme çevrilmeden önce bir dizi test yapılması da gerekiyor. Bu testlerin içeriğinde ise, RSPS yönteminin yeni üretilen termoelektrik malzemelere ne gibi bir etkinin yaptığının anlaşılması var.