Avrupa Birliği, yapısı itibarı ile serbest ve ortak pazara inanan ve bu pazarı koruyan bir organizasyondur. AB içinde işgücü, kaynak ve malzemeler rahatça dolaşıma girebilir ve yasa koyucular da bu sistemi korumayı amaçlar. En azından teoride durum budur.
Pratikte ise oyun firmaları bu duruma pek uyum sağlamış gibi gözükmüyor. Steam platformu üzerinde satılan oyunlarda bölgesel kısıtlamalar var. Bu durum, AB içerisinde ilginç bir soruna yol açıyor.
AB üyesi bazı ülkelerin refah seviyesi, birliğin geri kalanından daha düşük ve bu ülkelerde oyunlar görece daha uygun fiyata, ancak bölgesel olarak çalışacak şekilde satışa sunuluyor. AB tröst engelleme komitesi de bu durumdan rahatsız ve bu uygulamayı yapan firmalara ceza vermeyi kararlaştırdı. Steam platformunun sahibi Valve de bu cezalardan nasibini alacak.
AB Komisyonu, bütün üye ülke vatandaşlarının aynı fiyatlardan oyun alabilmesi için şirketlerin bu uygulamayı sonlandırmasını istiyor. Cezada henüz bir miktar belirlenmedi ancak anti-tröst cezaları bir şirketin yıllık cirosunun yüzde 10’una ulaşabiliyor.
Şirketlere gönderilen ceza bildirimi şirketlerin ceza talep edebileceklerini söylüyor. Komisyon bu uygulama ile şirketlere kendilerini savunma, sorunu düzeltme şansı vermiş oluyor. Bunu yapmamaları ya da yapamamaları durumunda ise şirketler cezai yaptırımla karşı karşıya kalacak.
Oyun dağıtım platformu Steam’in sahibi olan Valve’ın yanında Bandai Namco, Capcom, Focus Home, Koch Media ve ZeniMax de cezalandırılması kararı alınan firmalar arasında yer alıyor.
AB Komisyonu, 2017 Şubat’ta başladığı çalışmada sadece oyun değil çevrimiçi ticaret ve otel odası ücretleri konusunda da denetimlerini devam ettiriyor. Komisyonun amacı dijital ortamda da serbest ve eşit bir pazar oluşturmak.
Şirketlerin vereceği kararlara göre AB Komisyonu, önümüzdeki dönemde yüklü cezalar açıklayabilir.