Gençlerin Psikolojisini Teknoloji Değil Yaşadıkları Olaylar Etkiliyor

Yapılan bir araştırma, gençlerin psikolojisinde ekran başında geçirilen sürenin çok kısıtlı bir etkisi olduğunu gösterdi. Gençleri esas etkileyen şey hayatlarında yaşadıkları tecrübeler.

Gençlerin bir sorunu olduğunda en çok suçlanan şey teknoloji. “Şu zamane çocukları” diyenler, “bizim zamanımızda yoktu, biz daha iyiydik” diyenler, “teknoloji yüzünden şöyle, internet yüzünden böyle, cep telefonları çocukları öyle yapıyor” diyenler… Genel olarak kötü bir şey olduğunda teknoloji suçlanıyor. Çocuklara ve gençlere gözlerini ekrandan ayırmaları söylenip duruyor.

Bilim ise teknolojiye boşuna laf edildiğini gösteriyor. Uzun süre ekranlara bakmanın ergen psikolojisi üzerindeki etkisini işleyen Oxford Üniversitesi’nden uzmanlar, bu durumun gençlerin psikolojisine olan etkisinin tahmin edilenden daha az olduğunu ortaya koydu.

Araştırmacılara göre ergenlikte yaşanan tecrübeler, ekran karşısında zaman geçirmekten çok daha etkili ve gençlerin psikolojisini etkileyen ana etken olarak gözüküyor.

ABD ve Birleşik Krallık’ta yaşayan, ergenlik çağındaki 17 bin gencin katıldığı çalışmanın sonuçları, Psychological Science dergisindeki bir makaleyle açıklandı.

Royal College’dan Pediatri ve Çocuk Sağlığı bölümü çalışanı Doktor Max Davie, "Ekran kullanımı ve ergenlerin refahı arasındaki ilişkiye dair veriden çok fikir ortaya atılıyordu. Bu araştırma bu dengesizliği ortadan kaldırdı" ifadesini kullandı.

Dr. Davie, gençlerin yine de çok fazla ekrana alışmaktan zarar görebileceğini söyledi. O’na göre kullanıma yine de bir sınır getirilmeli.