Son 30 Yıldır Dünya’ya Düşen Meteorları Gösteren NASA Haritası

Uzayda başı boş gibi görünen çok sayıda irili ufaklı cisim var. Bu cisimlerin yolu, zaman zaman dev bir kaya olan Dünyamızın yörüngesiyle kesişiyor. Bu ziyaretçilerin çoğu görsel bir şölen sunsa da bazıları, ateş topuna dönüşüp yeryüzüne kadar ulaşabiliyor. NASA ise 1989 yılından bu yana her şeyin kaydını tutuyor.

Uzay boşluğunda gezegenimizle yolu kesişen pek çok gök cismi oldu. Bunlardan en büyüğü, dinozorların ve onlarla aynı dönemde yaşan binlerce türün sonunu getiren felaketler silsilesine neden olmuştu. Neyse ki artık o kadar büyük bir tehlike Dünya’ya yaklaşırken haberdar olmamızı sağlayacak sistemlere sahibiz.

Dünya atmosferine ulaştıktan sonra alev alarak gücünü kaybeden meteorlar, binlerce dereceye kadar ısınıyorlar. Belki yeryüzünden onları küçük bir yıldız kayması kadar basit görüyoruz, ancak durum düşünüldüğünden biraz daha farklı. 

Hemen aşağıda, 15 Şubat 2013’te Rusya’ya düşen bir meteorun görüntüleri var:

Peki ya bu gördüğünüz meteordan daha büyük ya da ufak olanlar var mı? Eğer varsa nereden bulabiliriz?

NASA’nın Fireball Haritası, bu konuda oldukça işe yarıyor:

Astronomların “fireball” yani “ateştopu” olarak adlandırdığı meteorlar, belirli bir parlaklık seviyesini aşarak kayda alınan gök cisimlerini tarif ediyor. Bu parlaklık sınırı, Venüs’ün çıplak gözle görülebilen ışık miktarıyla ifade edilebiliyor. Yani bir başka deyişle yukarıdaki haritada gördüğünüz meteorların hepsi bize Venüs’ten daha parlak göründüler.

Bu haritaya göre az evvel görüntülerini izlediğiniz Rusya'daki meteorun sahip olduğu enerji miktarı yaklaşık olarak 440 kiloton.

Haritayı daha anlamlı bir şekilde okuyabilmek için, renkleri de tarif edelim. Koyu maviden kırmızıya doğru ilerledikçe, söz konusu meteorun sahip olduğu enerji miktarı artıyor. Aynı zamanda daha yüksek enerjiye sahip meteorları daha büyük görüyoruz.

  • 2 Eylül 2015'te Türkiye üzerinde görülen bir meteor hakkında bilgiler. Meteorun 0,13 kiloton enerjiye sahip olduğunu görüyoruz.

Hariya internaktif olarak erişmek için buraya tıklayabilir, seçtiğiniz bir kaydın üzerine tıklayarak tarih gibi detaylı bilgilere de ulaşabilirsiniz.