Haberin detaylarına geçmeden önce MRSA hakkında kısaca bilgi sahibi olalım.
Metisilin Dirençli Staphylococcus Aureus (MRSA) Nedir?
Dünya üzerinde her üç insandan birisinde Staphylococcus aureus isimli bakteri bulunur. Bu bakteri türü, burun mukozasında bulunur ve deri üzerinde yaşarlar. Zararsızdırlar. Kimi zaman yaralanma, deri bütünlüğünde bozulma gibi sebepler sonucunda ufak enfeksiyonlara neden olurlar ve bu enfeksiyonlar antibiyotikler yardımıyla tedavi edilir. Bazı tip Staphylococcus aureus bakterileri, antibiyotiklere karşı duyarsızdır ve bu durum insanlar için ölümcül olabilir. Bu tip bakterilere MRSA denir.
MRSA; ameliyat, ağır tedavi süreçleri gibi sebepler sonucunda bağışıklığı zayıflamış olan hastaların hayatlarına mal olabilir. Ameliyat sonrası ölüm sebeplerinde üst sırada olan MRSA için çalışmalarını sürdüren bilim insanları, devrim niteliğinde bir keşif yaptılar.
Boston Üniversitesi'nde yapılan araştırmalar sonucunda, hidrojen peroksitin mavi ışık altında MRSA bakterisi için fazlasıyla etkili bir böcek ilacı olduğu tespit edildi. Kolaylıkla bulunabilen bir madde olan hidrojen peroksit, bu sayede MRSA'nın ölümcül sonuçlarını yok edebilir.
Yapılan araştırmalarda, MRSA üzerine mavi ışık verildi. Mavi ışık verildiğinde yüzde 90 oranında MRSA bakterisi ölmüştü ve bu sadece 1 saniye içerisinde gerçekleşmişti ancak, direnç gösterebilen bakteriler kısa sürede çoğalmaya başlamışlardı ve bu da MRSA için kesin çözüm olmamıştı. Bu çalışmanın sonucunda mavi ışığın bakterilerin hücre zarlarını savunmasız hale getirdiği anlaşımıştı.
Araştırmacılar, hidrojen peroksiti mavi ışık altında kullandıklarında ise istedikleri sonuca ulaşmış oldular. MRSA bakterilerinin, mavi ışıkta savunmasız hale gelen hücre zarları, hidrojen peroksit karşısında dayanamıyordu. Bu yöntem kullanılarak, MRSA bakterilerinin yüzde 99 oranında öldüğü belirlendi. Yeni keşfedilen bu yöntemin, hayatımıza ne zaman gireceği ise henüz netlik kazanmış değil.