Event Horizon Telescope’undan (Olay Ufku Teleskobu) astronomlar, çarşamba günü galaksimizin merkezinde bulunan süper kütleli kara deliğe dair ilk kez bir görsel yayımlayacaklar.
Geçmişte elde edilen kara delik görselleri bilgisayar modellemeleriyle oluşturulmuştu. Yarın sunulacak olan fotoğraf, kara deliğe dair ilk fotoğraf olacak ve yıllardır süren spekülasyonlara karşı görsel bir kanıt niteliği taşıyacak.
Chicago Üniversitesi’nden Daniel Holz, New York Times’a verdiği röportajda “Evet, fotoğrafı göreceğim için çok heyecanlıyım. Bu çok da akıllıca değil çünkü matematiğin işe yaradığını ve teorinin tamamen test edildiğini biliyorum. Ancak yine de gerçek bir şeyin fotoğrafı olacak” dedi.
Bilim insanlarının ve astronomiyle ilgilenen kişilerin neden oldukça heyecanlı olduğu gayet anlaşılabilir. Galaksimizi bir arada tutan, bilimsel olarak sadece birkaç yıl önce kanıtlanmış devasa bir kara deliğe ait ilk fotoğraf...
Event Horizon Telescope projesinde çalışan bilim insanları hariç şu an için hiç kimse çarşamba günü tam olarak neyle karşılaşacağını bilmiyor. New York Times'ta yer alan habere göre kara delik, etrafındaki yıldızlar ve radyasyon ile aydınlanmış ufak bir noktaya benzeyecek.
Kara deliğin şekli daha önce bilgisayar modellemeleriyle oluşturulduğu gibi değil de dairesel veya yumurta şeklinde olabilir. Bu, tamamen kara deliğin rotasyonuna bağlı. Ancak tüm bunlardan önemlisi, yarın bizlere sunulacak olan kara deliğin fotoğrafı, bilim insanlarının kara deliği tanımlamak için kullandıkları denklemlerin doğru olup olmadığını gösterecek.