Bilim İnsanları, Beyin ve Vücut İlişkisine Işık Tutacak Yeni Bulgular Keşfetti

Arkansas Üniversitesi’nin yayımladığı bir araştırmaya göre, motor korteksinde bulunan nöronların kendi aralarında beklenmedik bir iş bölümü sergiledikleri ortaya çıktı.

18 Nisan tarihinde Arkansas Üniversitesi araştırmacıları tarafından yayımlanan bir araştırmaya göre, beynin motor korteksinde bulunan nöronlar arasında beklenmedik bir iş bölümü gerçekleşiyor. Bulunan bulguların, bilim adamlarını beynin vücudu nasıl kontrol ettiğine bir adım daha yaklaştırabileceği ve belirli sinirsel hastalıklara ışık tutabileceği iddia edildi.

Fare beyninde bulunan motor korteksi üzerinde deney yapan araştırmacılar, nöronların iki gruba ayrıldığını keşfetti. Birinci grup “dıştan odaklı” nöronlar olarak adlandırıldı. Bu nöron grubu, vücudun çeşitli bölümlerini kontrol edebiliyor ve bu vücut bölümleriyle etkileşimde kalabiliyor. “İçten odaklı” olarak adlandırılan ikinci nöron grubuysa yalnızca birbirleriyle etkileşime girebiliyor ve vücudun diğer bölümlerine herhangi bir sinyal göndermiyor. Ayrıca, motor korteksinde bulunan nöronlarda ketleme artırıldığında dıştan odaklı nöronlar içten odaklı nöronlara dönüşebiliyor.

Fizik profesörü Doçent Doktor Woodrow Shew, “Ketleyici sinyallerde yapılan değişimler, birçok beyin hastalığına sebep oldu” şeklinde bir açıklama yaptı. “Motor korteksindeki ketlemeyi arttırdığımızda, vücudu yönetmekle sorumlu olan nöronlar daha içten odaklı nöronlara dönüştüler. Bu da motor korteksinden kaslara gönderilen sinyallerin, normal şartlarda beyinde bulunmayan ‘karışık’ içsel sinyaller tarafından bozulmuş olabileceğini gösteriyor.”

Ender ancak ciddi bir sinirsel rahatsızlık olan Rett Sendromu, beyindeki ketlemede artış yaşanmasıyla ilişkilendirilen beyin hastalıklarından bir tanesi. Shew, elde ettikleri bulgular ışığında, Rett Sendromu’nun olası etkilerini daha fazla araştırmayı planlıyor.