Hindistan’da geçtiğimiz günlerde devreye giren yasağın ardından sosyal medya uygulaması TikTok’a erişim engellenmişti. Bu durumun, uygulamanın Çinli üreticisi Bytedance’a olan etkisi ağır oldu.
Reuters’in haberine göre, mahkemeye başvuran Beijing Bytedance Technology Co, doldurduğu mahkeme formlarında yasağın etkilerinden de bahsetti. Hindistan’ın yasağı nedeniyle firma günlük 500,000 dolara varan zararlarla karşılaştığını ve bu durumunda 250’den fazla çalışanının işine mal olabileceğini belirtti.
TikTok uygulaması dünya çapında 1 milyar defa indirildi ve bu indirmelerin yaklaşık 300 milyonu Hindistan’dan gerçekleştirildi. Kısa videolar yapıp bunları efektlerle süslemeyi sağlayan uygulama özellikle gençler arasında çok popüler.
Uygulama’nın Hindistan’da yasaklanmasının sebebi olarak ise pornografik içerikler gösteriliyor. Ülkenin teknoloji bakanlığının isteği doğrultusunda uygulama hep Apple hem de Google’ın Hindistan mağazalarından kaldırıldı.
Yaklaşık değerinin 75 milyar dolar olduğu düşünülen ve oldukça ciddi yatırımlar yapan Bytedance, Hindistan’da büyümeye devam etmeyi ve Hong Kong borsasında işlemlere başlamayı düşünüyordu.
Bytedance, mahkemeye giderek bakanlığı durumu yeniden gözden geçirmeye ve uygulamasının yeniden Hindistan pazarına girmesine izin vermeye ikna etmenin peşinde.
Maddi olarak uğradığı zarara ek olarak şirket imajı ve yatırımcıların gözündeki değeri açısından da zarar gördüğünü belirten Bytedance’ın davası haftaya çarşamba görülecek.