Değişen dünya koşulları ve yaşanan hava kirliliği sorunu, Çin için yeni arayışlarının temelini oluşturuyordu. Çin'in Anhui eyaletinde bulunan ve çalışmalarına hız kesmeden devam edilen füzyon reaktörü, Çin'in bu konu üzerindeki çalışmalarının doğru yönde olduğunu gösteriyor.
100 milyon santigrat dereceye ulaşabilen dünyadaki ilk tesis olan reaktör, Çinli bilim insanları tarafından tasarlanıyor. Ürettiği güç miktarı bakımından 'yapay güneş' olarak tanımlanan reaktörün, 2050 yılına kadar tamamlanması planlanıyor. Projenin üst düzey yöneticilerinden Song Yuntao, bu reaktörün insanlığın gelecekte ihtiyaç duyacağı füzyon işlemleri için çok önemli olduğunu belirtiyor. Yapımı halen süren reaktörün özellikleri ise şu şekilde;
Reaktörün merkezinde tokamak adı verilen dev bir füzyon cihazı bulunuyor. Sistem bunun etrafında şekilleniyor. Fransa'da üretilen parçalar buradan Çin'e getiriliyor ve birleştiriliyor. Avrupa Birliği, Japonya, Rusya ve Amerika Birleşik Devletleri tarafından finanse edilen projenin toplam maliyeti ise 22.5 milyar dolar (yaklaşık 130 milyar TL). 100 milyon santigrat derece sıcaklık, bu tesiste 100 saniye boyunca korunabiliyor ve bu da füzyon işleminin gerçekleştirilmesi için yeterli bir süre.
Füzyon, bilindiği üzere güneşte bulunan enerjinin elde edilme yöntemidir. Güneşin sahip olduğu yüksek sıcaklık füzyon işleminin gerçekleşmesine imkan sağlıyor ve bu sayede sınırsız enerji elde edebiliyor. Büyük miktarda enerji üretimi sağlayan füzyon, sera gazı açığa çıkarmıyor ve kaza riski fisyona oranla çok daha düşük. Fisyon işleminde atom çekirdekleri ayrıştırılırken, füzyonda bunun tam tersine atom çekirdekleri birleştiriliyor.
Projede görevli olarak çalışan başka bir üst düzey mühendise göre ise bir ülkenin tek başına füzyon gerçekleştirmesi mümkün değil ve üzerinde birlikte çalışılması gerekiyor. Çin, üretmiş olduğu bu yapay güneş ile temiz ve sınırsız enerjiye ulaşmayı planlıyor.